Τρώτε γλυκά; Διαβήτης και κατάθλιψη παραμονεύουν
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση γλυκών είναι πολλαπλοί.
Γλυκά, χυμοί, σιρόπια, αναψυκτικά, αφεψήματα και άλλες τροφές περιέχουν «ελεύθερα» σάκχαρα τα οποία, σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πολλές νόσους. Η διαφορά είναι ότι τα ελεύθερα σάκχαρα (σε τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη) απορροφώνται ταχύτατα από τον οργανισμό και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, οι άνθρωποι που καταναλώνουν γλυκά έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που προτιμούν υγιεινότερα φαγητά. Ισχυρή είναι επίσης η συσχέτιση της κατανάλωσης γλυκών και αυξημένου κινδύνου μεταβολικών νόσων. Αυτή η συνήθεια σχετίζεται με υψηλά επίπεδα φλεγμονής, σακχάρου και λιπιδίων. Στον αντίποδα, όσοι έχουν υγιεινές συνήθειες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και εμφράγματος, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ερευνητές ανέλυσαν υπάρχοντα δεδομένα από τη βάση UK Biobank που περιέχει στοιχεία για μισό εκατομμύριο εθελοντές και ανέλυσαν δεδομένα για 181.739 εθελοντές με μέση ηλικία 56 ετών. Στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκαν 2.923 πρωτεΐνες (τα κύρια δομικά και λειτουργικά συστατικά του οργανισμού) και 168 μεταβολίτες (ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό). Με μεθόδους μηχανικής μάθησης προσδιορίστηκαν τρεις ομάδες εθελοντών: αυτοί που τρώνε υγιεινά, αυτοί που τρώνε τα πάντα και αυτοί που προτιμούν τα γλυκά. Ανάμεσα στους παράγοντες που αναλύθηκαν ήταν η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η άσκηση, η πρόσληψη θρεπτικών κ.ά.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα
Το γκρουπ των γλυκών παρουσίαζε αυξημένα επίπεδα CRP, έναν δείκτη φλεγμονωδών αντιδράσεων. Επίσης, είχαν αυξημένο σάκχαρο και δυσλιπιδαιμία, που συνολικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο Medical News Today, το γκρουπ αυτό εμφάνιζε και άλλα προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν κατά 27% μεγαλύτερος, διαβήτη κατά 15% μεγαλύτερος και εμφράγματος κατά 22% μεγαλύτερος.
Το γκρουπ που προτιμούσε τις υγιεινές τροφές συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, χρόνιας νεφρικής νόσου και εμφράγματος. Συγκεκριμένα, αυτή η ομάδα είχε 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 31% χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.
Αν και η μελέτη δεν αποκαλύπτει τον μηχανισμό ή μια σχέση αιτίου και αιτιατού, θεωρείται ότι η κατανάλωση των γλυκών επηρεάζει όλους τους μεταβολικούς δείκτες και δημιουργεί τις συνθήκες για την εμφάνιση αυτών των νόσων.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Δρ Μάικλ Μακίνι, γιατρός και διατροφολόγος, αναφέρει στο Healthline.com ότι η κατανάλωση γλυκών συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και, προϊόντος του χρόνου, αυτό δημιουργεί μια κατάσταση που λέγεται αντοχή στην ινσουλίνη. Όσοι εμφανίζουν αντοχή στην ινσουλίνη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τα σάκχαρα με αποτέλεσμα να προκαλείται διαβήτης τύπου 2 και άλλες νόσοι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ομάδα των συμμετεχόντων με υγιεινές συνήθειες ήταν γυναίκες σε ποσοστό 71%, ενώ η ομάδα των παμφάγων ήταν 50% άνδρες - 50% γυναίκες.
Παράλληλα, η Αλίσα Σίμπσον, διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί ότι «οι μεταβολικοί δείκτες του γκρουπ των υγιεινών επιλογών είχαν μεταβολικούς δείκτες που παρατηρούνται μόνο σε ανθρώπους που κάνουν νηστεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, μεγαλύτερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και κετονών».