Βασιλόπιτες 2024: Μεγάλη η ποικιλία, «εξωφρενικές» οι τιμές - Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς
Η βασιλόπιτα που περιμένει να δείξει υπομονετικά τον τυχερό του νέου έτους, κοστίζει τόσο ακριβά που το φλουρί θα μπορούσε να είναι και από χρυσάφι!
Κλασική, με επικάλυψη σοκολάτας, με κομμάτια κάστανο ή με ζάχαρη άχνη και red velvet. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο ενισχύεται η έμπνευση για την κορυφαία «πρωταγωνίστρια» του εορταστικού τραπεζιού, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ίσως πάλι, πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες για την τσουχτερή τιμή της. Η Βασιλόπιτα που περιμένει να δείξει υπομονετικά τον τυχερό του νέου έτους, κοστίζει τόσο ακριβά που το φλουρί θα μπορούσε να είναι και από χρυσάφι!
Αυτές είναι μερικές από τις τιμές που καταγράψαμε μετά από μια διαδικτυακή βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της χώρας…
Στο κέντρο της Αθήνας, ο καταναλωτής θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει ακόμη και 40 ευρώ για τα 900 γραμμάρια! Το κάστανο βλέπετε είναι αυτό που λένε ότι κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην ίδια γειτονιά, σε έτερο κατάστημα, η μικρή βασιλόπιτα 10 ατόμων κοστίζει 21 ευρώ, ενώ για 14 άτομα η τιμή της φτάνει τα 27 ευρώ.
Στο Χαλάνδρι, η τιμή στην προθήκη αναγράφει 35 ευρώ το ένα κιλό με ζαχαρόπαστα, 55 τα δύο κιλά!
Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, η ίδια επιλογή -της επικάλυψης με ζαχαρόπαστα- κοστίζει στον πελάτη 28 ευρώ τα 1.200 γραμμάρια. Ενώ
στην ίδια περιοχή η βιολογική βασιλόπιτα πωλείται προς 19,15 ευρώ το κιλό.
Στην Πάτρα, είναι αρκετά τα ζαχαροπλαστεία που καθορίζουν την τιμή της βασιλόπιτας, με βάση τα κομμάτια. Σε ένα από αυτά, τα 10 κομμάτια κάνουν 19 ευρώ, ενώ τα 15 κομμάτια εκτοξεύονται στα 27 ευρώ. Τιμές εξωφρενικές, μας λέει η κυρία Έλσα Κουκουμέρια, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος…
«Είναι εξωφρενικό, αλλά υπάρχει και κόσμος που πιστεύει ότι όταν κάτι είναι παράλογα ακριβό, είναι και καλό. Και αυτή η συνθήκη δεν είναι απόλυτη. Υπάρχουν τιμές στην αγορά που είναι παράλογες. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να μην περάσουμε σε αυτό το κομμάτι του παραλογισμού όσον αφορά στις τιμές. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Δεν βοηθάει πρώτα τον καταναλωτή γιατί τον στέλνει στις υπεραγορές όπου εκεί τα πράγματα είναι αμφίβολα ποιοτικά. Στις βασιλόπιτες για παράδειγμα η ποιότητα έχει να κάνει με την ποιότητα του αλεύρου αλλά και με τη ποιότητα του βουτύρου. Αυτά είναι στοιχεία που ο κόσμος τα ψάχνει. Ναι, τα πράγματα ανεβαίνουν δυστυχώς ανεξέλεγκτα, δεν ελέγχεται τίποτα, δεν υπάρχει βοήθεια σε αυτό το πρόβλημα από κανέναν κι έχουμε μπει στη λογική ότι η αγορά είναι ελεύθερη. Εγώ θα πω ότι η αγορά δεν είναι ελεύθερη, η αγορά είναι άναρχη. Γι΄ αυτό και βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Ας δούμε όμως μερικές ακόμα περιπτώσεις, σε αλυσίδες ζαχαροπλαστείων αυτή τη φορά…
Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος: «Υπάρχει κάτι που λέγεται ηθική ντροπή! Απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά»
Και κάπου εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι αν γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Μια αγορά που η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος χαρακτήρισε στο Flash.gr, άναρχη…
«Γίνονται έλεγχοι όσο αναφορά στην ποιότητα των προϊόντων ή την καθαριότητα των μαγαζιών, δεν γίνονται όμως έλεγχοι των
τιμών που αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Κι εκεί θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Όταν κάποιος αγοράζει μεγαλύτερη ποσότητα πρώτων υλών σε καλύτερες τιμές από εμάς (τους αρτοποιούς), γιατί έχει μεγαλύτερη επιχείρηση, περιμένεις πως αν συγκρίνουμε τις τιμές μας στο ράφι, ότι εκείνος θα είναι πιο φθηνός. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι πιο ακριβές οι τιμές του κι εμάς πιο χαμηλές. Άρα υπάρχει αυτή η στρέβλωση στην αγορά. Ο τελικός κριτής βεβαίως είναι ο καταναλωτής και δεν νομίζω ότι αυτά ο κόσμος δεν τα αντιλαμβάνεται. Υπάρχει όμως και κάτι το οποίο θα το χαρακτήριζα ηθική ντροπή. Δεν μπορεί κάποιος ν’ αγοράζει ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και να πρέπει να πληρώσει ένα μεροκάματο. Όπως υπάρχουν καλοί επαγγελματίες, υπάρχουν και κακοί. Εμείς λοιπόν αυτό που λέμε, είναι ότι οι κακοί επαγγελματίες θα πρέπει να βρεθούν και να απομονωθούν για να μπορέσει η αγορά να μπει σε μια λογική βάση, χωρίς παράλογες αυξήσεις».
- Στα αρτοποιεία οι τιμές ποιες είναι;
«Οι τιμές θα ξεκινάνε από τα 14 ευρώ το κιλό και θα φτάνουν τα 18, εξαρτάται από τη βασιλόπιτα. Παίζει ρόλο αν είναι σκέτη για
παράδειγμα ή αν έχει επικάλυψη με σοκολάτα, γιατί εκεί πάμε σε πιο ανεβασμένες τιμές αφού η σοκολάτα βρίσκεται από το
καλοκαίρι σε «ράλι». Νομίζω όμως ότι θα είμαστε κάπου σε αυτό το εύρος».
Και τα Panetonne, «χτυπάνε» κόκκινο - 40 ευρώ κοστίζουν τα 750 γραμμάρια!
Αρκετά ζαχαροπλαστεία από την άλλη προτιμούν τα ξενόφερτα, ιταλικά Panetonne για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αν όμως ο πελάτης τα επιλέξει καλά θα κάνει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, γιατί στη δική τους περίπτωση οι τιμές ξεφεύγουν κι άλλο. Έτσι στο κέντρο της Αθήνας, το κλασικό Panetonne 750 γρ. κοστίζει 40 ευρώ, ενώ σε άλλο κατάστημα της ίδιας γειτονιάς, τα 500 γρ. «πετάνε» στα 29 ευρώ!
Όσο για τα βόρεια προάστια, το γλυκό ψωμί ιταλικού τύπου που προέρχεται από το Μιλάνο (στην τοπική διάλεκτο του Μιλάνου ονομάζεται panetton), προσφέρεται φέτος στους πελάτες συγκεκριμένης αλυσίδας προς 33,50 ευρώ το κιλό. Πέρυσι κόστιζε 2 ευρώ λιγότερα.
Οι λόγοι, μεταξύ άλλων, που κρατούν τις τιμές στα ύψη είναι οι διαρκείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, μας εξηγεί η κυρία Κουκουμέρια και προειδοποιεί για τη συνέχεια, αφού όπως λέει, αναμένονται αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας…
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος που να μην υπάρχουν αυξήσεις. Στις πρώτες ύλες ανεβαίνουν όλα καθημερινά. Το κακό είναι ότι είχαμε αυξήσεις και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τώρα που μιλάμε. Το ένα λοιπόν είναι οι πρώτες ύλες.
Το δεύτερο είναι η ενέργεια. Εκεί γίνεται ορυμαγδός. Αν ισχύσουν οι τιμές που ακούμε και δεν δοθούν οι επιδοτήσεις, τότε το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί τόσο πολύ που δεν ξέρω πόσα μαγαζιά θα κρατηθούν ανοιχτά. Και το λέω αυτό γιατί σε εμάς η ενέργεια στο συνολικό κόστος των παραγόμενων προϊόντων συμμετέχει μ’ ένα ποσοστό 30 με 35%. Σκεφτείτε ότι πριν δύο μήνες πληρώναμε την κιλοβατώρα 17-18 λεπτά. Μετά πήγε στα 20-21, τώρα ακούμε τιμές για 30-32. Το μέσο αρτοποιείο, καταναλώνει σε 33 ημέρες 7.500 κιλοβατώρες, χωρίς να έχει ηλεκτρικό φούρνο. Αν έχει ηλεκτρικό φούρνο χρειάζεται μηνιαίως να καταναλώνει 12.000 με 14.000 κιλοβατώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το δεκάλεπτο της διαφοράς, αυτομάτως εκτινάσσει τον λογαριασμό στα ύψη.
- Μια εικόνα θα μας δώσετε; Τί λογαριασμό πληρώνετε το μήνα για ενέργεια;
Αυτή τη στιγμή στις 33 ημέρες είναι 2.000 με 2.200 ευρώ το μήνα. Χωρίς να είναι οι μισθοί, χωρίς να είναι η ασφάλεια, το κράτος, οι πρώτες ύλες . Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατηθεί κάποιος. Από την άλλη αν έπρεπε εμείς να μετακυλήσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις στον πελάτη, τελικά δεν θα είχαμε δουλειά. Οι τιμές και στα αρτοποιεία θα ήταν απλησίαστες.» Την ίδια ώρα οι τιμές που καταγράψαμε σε αλυσίδες super market, ανάλογα το είδος της βασιλόπιτας, τη γέμιση ή την επικάλυψη, κυμαίνονται από 6,29 – 12 ευρώ το κιλό.