«Πετάνε» οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες- 'Εφτασαν ακόμη και τα 43 ευρώ το κιλό
Αυτοψία του flash.gr σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους για τα γλυκά των Χριστουγέννων. Εντυπωσιακές αυξήσεις σε συνοικιακά ζαχαροπλαστεία.
Κι από τ’ ακριβά, στα ακριβότερα! Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν καταγράφαμε τις τιμές στα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Πασπαλισμένοι κουραμπιέδες, σιροπιαστά μελομακάρονα, λαχταριστές δίπλες και πάει λέγοντας. Τα ίδια γλυκίσματα, στα ίδια ακριβώς καταστήματα καταγράψαμε και φέτος, έχοντας την εξής απορία… Θα μπορούσαν οι ήδη τσιμπημένες τιμές , να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Η «αυτοψία» του Flash.gr, «απαντά» πως ναι! Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως…
- σε συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο που πωλούσε πέρυσι το κιλό τα μελομακάρονα προς 29 ευρώ, φέτος τα «απογείωσε» στα 32.
- Το ίδιο και τους κουραμπιέδες. Από 29 ευρώ τα περσινά Χριστούγεννα, φέτος τους πουλά προς 32 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν όμως και πιο ακραίες περιπτώσεις. 42 ευρώ και 50 λεπτά, τους πουλά ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα μελομακάρονα τα προσφέρει στους πελάτες του προς 30 ευρώ το κιλό.
Γι αυτό και η κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ χαρακτηρίζει διόλου τυχαία, όλ’ αυτά τα γλυκά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν των εορτών…είδος πολυτελείας για τον μέσο καταναλωτή!
«Τείνουν να γίνουν προϊόντα πολυτελείας και να μην είναι προσιτά για την τσέπη του μέσου καταναλωτή, με μια αύξηση που έχει σημειωθεί τουλάχιστον 10% μέσα σε έναν χρόνο. Γι αυτό και λέμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να δίνουν, φυσικά, βάση και στην ποιότητα. Μια λύση, αν μπορούν, όσοι μπορούν, είναι να φτιάχνουν μόνοι τους τα γλυκά των Χριστουγέννων. Αυτό έκανα εγώ αυτές τις ημέρες και μάλιστα ενώ χρησιμοποίησα πολύ καλά υλικά, σε μέλι, αλεύρι κλπ., το κόστος ήταν πολύ πιο χαμηλό.
Ποιο ήταν δηλαδή το κόστος για τα δικά σας, χειροποίητα γλυκίσματα;
Πρέπει να μου κόστισαν 10 ευρώ το κιλό, αλλά σας ξαναλέω, με πολύ καλά υλικά.»
Ίδια «τσιμπημένη» εικόνα και σε ζαχαροπλαστείο που διαθέτει περίπου είκοσι καταστήματα, σε κάθε γωνιά της Αττικής. Από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι τα Δυτικά, Νότια και Βόρεια Προάστια. Συγκεκριμένα, οι διαφορές μεταξύ 2023 και 2024, επιβαρύνθηκαν ακόμα και προς 7 ευρώ το κιλό! Έτσι…
Mάλιστα στη συγκεκριμένη αλυσίδα, ο πελάτης πλήρωνε πέρυσι για μόλις 4 χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζαχαρόπαστα, το ποσό των 15,20 ευρώ, ενώ φέτος πωλούνται τα δύο μπισκότα προς 7, 60. Ακριβώς ίδια τιμή δηλαδή, αλλά διαιρεμένη στα δύο, προφανώς για να μοιάζει πιο προσιτή στον καταναλωτή.
ΕΚΠΟΙΖΩ: «Πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι»
Τσουχτερές είναι οι τιμές που καταγράψαμε και σε έτερα αλυσίδα, που διαθέτει υποκαταστήματα σε όλα τα προάστια της Αττικής αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Την ίδια ώρα, σε ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων, οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τους κουραμπιέδες κατά τρία ευρώ. Συγκεκριμένα το κιλό από 19,80 πέρυσι, φτάνει τα 22,80 φέτος. Όσο για τα μελομακάρονα, 21,80 κόστιζαν το 2023, 22 ευρώ και 80 λεπτά το κιλό, κοστίζουν τα Χριστούγεννα του ’24.
Και προφανώς τα 29, 30, 32 ή 42 ευρώ δεν είναι ο «κανόνας» της αγοράς, ωστόσο στην έρευνα που κάναμε για αυτά τα δύο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, διαπιστώσαμε πως ο μέσος όρος πώλησης είναι τα 17 ευρώ το κιλό. Τιμές που δεν δικαιολογούνται, τονίζει η κυρία Καλαποθαράκου…
«Οι τιμές αυτές δεν θεωρώ ότι δικαιολογούνται, ωστόσο οι επαγγελματίες επικαλούνται ότι έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά τους έξοδα, δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες. Όμως γιατί οι φούρνοι της γειτονιάς, οι μικρές επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν κι αυτές, κρατούν πιο χαμηλά τις τιμές τους; Τα ζαχαροπλαστεία που λειτουργούν πιο επαγγελματικά, παίρνουν μεγάλες ποσότητες και διαπραγματεύονται τις τιμές στις πρώτες ύλες θα έπρεπε να πωλούν πιο φθηνά. Έτσι, ενώ η μέση τιμή είναι γύρω στα 17 για τους κουραμπιέδες και 16 για τα μελομακάρονα, καταγράφονται και οι τιμές που αναφέρετε στο ρεπορτάζ.
-Έλεγχοι γίνονται;
«Θεωρώ περιορισμένα έως καθόλου σε αυτήν την κατηγορία. Και πρέπει να γίνονται έλεγχοι και για τις τιμές αλλά και για την ποιότητα με βάση τα υλικά.»
Καπέλο στις τιμές μπήκαν σε δύο ακόμη ζαχαροπλαστεία που επισκεφθήκαμε και πέρυσι αλλά και φέτος. Στο πρώτο η αύξηση αγγίζει το 2ευρω, με τα μελομακάρονα να πωλούνται φέτος προς 17 ευρώ το κιλό αντί για 15, ενώ οι κουραμπιέδες 18 ευρώ, από 16 πέρυσι. Στο δεύτερο ζαχαροπλαστείο μπήκε σεμνά και ταπεινά καπέλο του ενός ευρώ, με κάποια από τα γλυκίσματα όμως να σπάνε τελικά φράγμα των 20 ευρώ ανά κιλό και με τις τιμές να διαμορφώνονται ως εξής: