Ένα δημητριακό που θα βρείτε στο σουπερμάρκετ είναι το φυσικό Ozempic
Τι είναι οι β-γλυκάνες, ποια σούπερ-τροφή τις περιέχει και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι μόνο ένα από τα πολλά είδη φυτικών ινών, οι β-γλυκάνες, μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, δείχνει ότι αυτές οι φυτικές ίνες προκαλούν την παραγωγή φυσικών ορμονών, όπως το GLP-1 στην περίπτωση του Ozempic.
Αδυνάτισμα σε 18 εβδομάδες
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εργάστηκαν από κοινού και βρήκαν ότι οι β-γλυκάνες μπορεί να επιφέρουν σημαντική μείωση λίπους σε μόλις 18 εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι φυτικές ίνες είναι διαλυτές και μπορούν να αξιοποιηθούν από το μικροβίωμα (σύνολο μικροβίων) του εντέρου.
Οι υπόλοιπες φυτικές ίνες που εξετάστηκαν ήταν η δεξτρίνη σίτου, οι πηκτίνες, το ανθεκτικό άμυλο και η κυτταρίνη. Η έρευνα έδειξε ότι δεν έχουν κάποια σημαντική επίδραση, παρότι επιδρούν θετικά στο μικροβίωμα.
Το πρόβλημα είναι οι πολλές φυτικές ίνες
Ο ερευνητής Φρανκ Ντούκα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξηγεί στο Science Alert ότι «γνωρίζουμε πως οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές, αλλά υπάρχουν τόσο πολλές που είναι πρόβλημα. Αυτό που θέλαμε να μάθουμε είναι ποιο είδος φυτικών ινών είναι πιο δραστικό για την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και τη βιομηχανία».
Οι φυτικές ίνες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα βακτήρια που ζουν στον εντερικό μας σωλήνα, αλλά μόνο το 5% των ανθρώπων καταναλώνουν τα 25-30 γραμμάρια που είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Κάποιες φυτικές ίνες, όπως οι βήτα-γλυκάνες της βρώμης και η δεξτρίνη σίτου, είναι υδατοδιαλυτές και μπορούν να αξιοποιηθούν από τα βακτήρια. Οι υπόλοιπες, όπως η κυτταρίνη και το ανθεκτικό άμυλο, απλώς περνάνε από τον εντερικό μας σωλήνα.
Τα ευεργετικά βακτήρια Eubacterium
Στην έρευνα βρέθηκε ότι μόνο οι β-γλυκάνες αυξάνουν τον αριθμό του Eubacterium που βρίσκεται στον εντερικό σωλήνα των ποντικιών και έχει συνδεθεί σε άλλες μελέτες με την απώλεια βάρους. Τα ποντίκια που τράφηκαν με β-γλυκάνες βρώμης παρουσίασαν μειωμένο βάρος και μειωμένο λίπος σε σύγκριση με ποντίκια που τράφηκαν με άλλες φυτικές ίνες.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι βήτα-γλυκάνες αυξάνουν τη συγκέντρωση βουτυρικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την ορμόνη GLP-1, όπως με το Ozempic. Η ορμόνη αυτή προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και αποτρέπει την πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας τροφής.
Ο Ντούκα αναφέρει ότι «ένα από τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης φυτικών ινών είναι η απελευθέρωση των διάφορων πεπτιδίων που ρυθμίζουν την όρεξη και το σωματικό βάρος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του βουτυρικού οξέος, όπως η βελτίωση της υγείας του εντερικού φραγμού και η επίδραση σε περιφερειακά όργανα, όπως το συκώτι».