Αυτό το είδος μελιού «καθαρίζει» τις αρτηρίες - Δύο κουταλιές είναι αρκετές για μια γερή καρδιά
Για καιρό, ειδικοί θεωρούσαν όλα τα σάκχαρα ίδια. Ωστόσο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει» - Τι έδειξε έρευνα

Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, οι διατροφικές μας συνήθειες μπαίνουν συχνά σε δεύτερη μοίρα. Και κάπως έτσι, χωρίς να το καταλάβουμε καν, παραλείποντας γεύματα ή κάνοντας «φτωχές» επιλογές τροφίμων η μπαταρία μας «αδειάζει». Ευτυχώς υπάρχει μια φυσική τροφή που έρχεται για να μας χαρίσει όχι μόνο ενέργεια, αλλά και πλήθος άλλων σημαντικών οφελών για την υγεία μας. Ο λόγος φυσικά για το μέλι.
Η προσθήκη λίγου μελιού στα γεύματά μας βελτιώνει βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, την ολική και την LDL (ή «κακή») χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ταυτόχρονα, αύξησε την HDL (ή «καλή») χοληστερόλη.
«Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, επειδή το μέλι αποτελείτε κατά περίπου 80% από σάκχαρα. Είναι, όμως, και μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Tauseef Khan, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της Επιστήμης της Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.
Για καιρό, οι ειδικοί που ασχολούνταν με τη δημόσια υγεία και τη διατροφή θεωρούσαν όλα τα σάκχαρα ίδια. Ωστόσο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει», αναφέρει ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, 18 δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες. Η μέση ημερήσια δόση μελιού ήταν 40 γρ. (περίπου δύο κουταλιές) και η μέση διάρκεια της δοκιμής οκτώ εβδομάδες.
Πολλά από τα ευεργετικά οφέλη για την καρδιά προέρχονταν από το λεγόμενο άθερμο (ακατέργαστο στην ουσία) μέλι, καθώς και από το μέλι που προερχόταν από μονοανθικές καλλιέργειες.