Τα ιδανικά ποτήρια για κάθε κρασί - Οι τέσσερις κατηγορίες για σίγουρη απόλαυση
Αν θέλαμε να ευλογήσουμε τα γένια μας θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρώτο ποτήρι αποκλειστικά για κρασί φτιάχτηκε από τον Πυθαγόρα καθώς συνδύαζε την απόλαυση με το μέτρο στην κατανάλωση.
Από τότε όμως μέχρι και σήμερα έρευσε πολύ κρασί στα ποτήρια των απανταχού οινόφιλων, ενώ τα διαφορετικά είδη οίνων, οι ποικιλίες και τα αρώματά τους οδήγησαν στον σχεδιασμό και την παραγωγή διαφόρων τύπων ποτηριών ώστε η απόλαυση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
Βασικός στόχος των περισσότερων ποτηριών είναι να εξυπηρετούν την εξαγωγή των αρωμάτων ενός κρασιού ή ενός αποστάγματος, ενω κρίσιμη είναι και η δυνατότητα περιδίνησης του περιεχομένου για τον ίδιο λόγο. Σημαντική είναι και η δυνατότητα διατήρησης της θερμοκρασίας.
Τα ποτήρια του κρασιού δεν χρειάζονται στολίδια ή σκαλίσματα για να επιτελέσουν το έργο για το οποίο κατασκευάστηκαν. Είναι πάντοτε κολονάτα και το υλικό κατασκευής τους είναι το γυαλί, το κρύσταλλο ή το ημικρύσταλλο. Ιδανικά τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να είναι λεπτά (όσο πιο λεπτά γίνεται παρά τον κίνδυνο να σπάσουν εύκολα στο πλύσιμο), ενώ το σχήμα του κάλυκα που θα υποδεχθεί το κρασί είναι σε σχήμα U και πρέπει να κλείνει προς τα επάνω.
Τα μέρη του ποτηριού
Το «πόδι» του ποτηριού (κολώνα) αποτελεί και τη λαβή του καθώς εάν κρατάτε το ποτήρι σας από τον κάλυκα τότε θα αλλάξετε άθελά σας τη θερμοκρασία του κρασιού και θα μειώσετε έστω και κατ’ελάχιστο την απόλαυση.
Ο κάλυκας είτε φαρδύς είτε πιο στενός ανάλογα με το ποιο είδος κρασιού θα βάλουμε μέσα θα πρέπει να κλείνει ελαφρώς προς τα επάνω ώστε με αυτό τον τρόπο να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κάθε κρασιού.
Η ποσότητα του κρασιού που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του.Και καθώς το πιο δύσκολο πράγμα την ώρα που σερβίρεται είναι να κάνετε μαθηματικούς υπολογισμούς απλά γεμίστε ως το φαρδύτερο σημείο του κάλυκα για να μεγιστοποιήσετε το άρωμα. Η ιδανική χωρητικότητα είναι μεταξύ 300 και 340 ml.
Ο κενός χώρος του ποτηριού επιτρέπει την άνετη περιστροφή του κρασιού και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.
Οι τέσσερις κατηγορίες
Οι βασικές κατηγορίες των ποτηριών του κρασιού είναι τέσσερις και εξυπηρετούν τα λευκά, τα ερυθρά, τα αφρώδη / σαμπάνιες αλλά και τα ενισχυμένα / γλυκά.
Τα ποτήρια που προορίζονται για λευκό κρασί είναι μικρότερα σε μέγεθος συγκρικά με αυτά για το κόκκινο κρασί αφού εάν είχαν μεγάλο κάλυκα τα ήπια αρώματα των λευκών κρασιών θα φαίνονταν αδύναμα στη μύτη των οινόφιλων.
Όσο πιο πολύ ασχολείστε με το λευκό κρασί τόσο περισσότερο θα σας «τρώνε τα χέρια σας» για να αγοράστε και πιο... ψαγμένα ποτήρια καθώς η βιομηχανία έχει φτιάξει ποτήρια για Riesling, λευκές Βουργουνδίες και Sauvignon Blanc. Στα ποτήρια για τις Βουργουνδίες και το Sauvignon Blanc «χωράνε» παλιές βαρελάτες Σαντορίνες.
Μεγαλύτερα σε μέγεθος είναι τα ποτήρια των ερυθρών κρασιών καθώς αυτά θα πρέπει να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αέρα για να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά τους, να μετριάζεται η έντασή τους και οι τανίνες τους.
Και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ακόμα πιο εξειδικευμένα ποτήρια για το Syrah, το Cabernet Sauvignon και το Merlot (χωράει και το Αγιωργίτικο), για το Pinot Noir (ιδανικά και για Ξινόμαυρο).
Οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται σε ψηλόλιγνα ποτήρια για την προστασία των φυσαλίδων. Αν δεν έχετε αυτά τα ποτήρια τότε μπορείτε να σερβίρετε τα κρασιά αυτά σε ποτήρια για λευκό κρασί που έχουν σχήμα τουλίπας.
Τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά σερβίρονται σε μισές μερίδες (περίπου 90ml) και δείχνουν ομορφότερα όταν σερβίρονται σε ποτήρια μικρότερου μεγέθους πάντοτε όμως κολονάτα!