Πόσο καιρό «αντέχει» το κρασί σε ανοιγμένο μπουκάλι; Η απάντηση δεν είναι σίγουρα αυτό που περίμενες
Η ακριβής διάρκεια ζωής ενός ανοιχτού μπουκαλιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες - Δείτε παρακάτω τι εννοούμε
Ένα μπουκάλι κρασί βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας για κάθε ενδεχόμενο. Για εκείνη τη μέρα που ένας απρόσμενος καλεσμένος θα κάνει την εμφάνισή του, για μια κυριακάτικη μάζωξη με φίλους ή ένα μοναχικό βράδυ καθημερινής.
Το κρασί είναι ένα αγαπημένο ποτό που συνοδεύει από εξόδους με φίλους μέχρι οικογενειακά τραπέζια. Σε αυτές τις συναντήσεις συνήθως ακούγονται και τα επιχειρήματα για τα οφέλη που προσφέρει ένα ποτηράκι στην καρδιά ενώ παραβλέπονται τα στοιχεία που συνδέουν τη χαμηλή ή μέτρια κατανάλωσή του με αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Ένα συχνό ερώτημα με το οποίο ότι έχουν έρθει αντιμέτωποι όσοι αγαπούν το κρασί είναι το πότε αυτό χαλάει. Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί είναι ασφαλές για κατανάλωση;
Αφού ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί, ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρσή του έχει ξεκινήσει, όμως ηδιάρκεια ζωής του διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και το είδος.
Πόσο αντέχει το κρασί σε ανοιγμένο μπουκάλι;
Tα κρασιά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όσο παραμένουν κλειστά ωστόσο όταν ανοιχθούν πρέπει να καταναλώνονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν αυτό ξεπεραστεί η γεύση τους είναι εμφανώς αλλοιωμένη και δεν συνίσταται η κατανάλωσή τους
Η Gabriella Borg Costanzi, διευθύντρια υπηρεσιών και κρασιού στο Le Crocodile and Bar Blondeau στο Brooklyn μίλησε στο foodandwine.com και εξήγησε ότι κατά γενικό κανόνα ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών ημερών.
Ωστόσο η ακριβής διάρκεια ζωής ενός ανοιχτού μπουκαλιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο αλκοόλης, οι τανίνες ή η οξύτητα του κρασιού, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα καθενός από αυτά συμβάλλουν στη διατήρησή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πόσο διαρκούν τα κρασιά ανάλογα με το είδος τους
Η διάρκεια ζωής του διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και το είδος.
Μία ημέρα ή λιγότερο: Τα περισσότερα αφρώδη κρασιά και κρασιά που παρασκευάζονται χωρίς πρόσθετα θειώδη.
Δύο έως τρεις ημέρες: Λευκά και ροζέ κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Τέσσερις έως επτά ημέρες: Λευκά κρασιά παλαιωμένης βελανιδιάς, καθώς και λευκά και ροζέ κρασιά με 13% ή περισσότερο αλκοόλ, μη ξηρά κρασιά και τα περισσότερα κόκκινα κρασιά.
Επτά ημέρες ή περισσότερες: Τα περισσότερα επιδόρπια κρασιά και εμπλουτισμένα κρασιά
Ακριβώς όπως τα φρούτα, έτσι και το ανοιχτό κρασί διαρκεί περισσότερο αν το διατηρείς στο ψυγείο. Εάν πρόκειται να επαναχρησιμοποιήσεις το φελλό από το μπουκάλι, οι ειδικοί συνιστούν να τον επανατοποθετήσεις με την εκτεθειμένη στο κρασί πλευρά προς τα κάτω για καλύτερη σφράγιση.