Από την Τρίπολη ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος - Κορυφαία διάκριση
Τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα οινοχόου για το 2024 κατέκτησε ο Γιώργος Ζερβογιάννης, μετά από σειρά δοκιμασιών που πέρασε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων, του κορυφαίου διαγωνισμού για τη γνώση του κρασιού.
«Από το 2018 μέχρι τώρα έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχω ταξιδέψει, έχω δοκιμάσει. Κι όλοι αυτοί οι κόποι για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο έχουν ανταμειφθεί», σημείωσε, μιλώντας στο Ionian TV, ο κορυφαίος σομελιέ από την Τρίπολη.
«Στο διαγωνισμό ήμασταν αρχικά 14 άνθρωποι. Στην πρώτη φάση ξεκινήσαμε με τυφλή γευσιγνωσία αποσταγμάτων. Μετά κάναμε τυφλή γευσιγνωσία κρασιού, μετά διαγωνιστήκαμε στην αρμονία φαγητού-κρασιού και έπειτα δώσαμε ένα γραπτό διαγώνισμα θεωρίας γύρω στη μία ώρα, με 80 περίπου ερωτήσεις», τόνισε.
Ο Γιώργος Ζερβογιάννης πήρε και το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Σομελιέ, ο οποίος θα διεξαχθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων.
Στη δεύτερη θέση των νικητών του πανελλήνιου διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κατσούδας και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Μπάρτζης.
Η τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Αθήνα και ήταν ανοιχτή στο κοινό.
Τι είναι ο σομελιέ
Η λέξη «σομελιέ» είναι βέβαια γαλλική (sommelier) και δεν σημαίνει μόνο τον δοκιμαστή κρασιών. Ο σομελιέ είναι ο Σεφ της κάβας. Είναι δηλαδή εκείνος που είναι υπεύθυνος για την επιλογή των κρασιών ενός εστιατορίου και –κατ’ επέκταση– για την δημιουργία και την τήρηση της λίστας των κρασιών, ενώ ευθύνη του είναι και η τήρηση του στοκ των κρασιών του εστιατορίου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις, αλλά ούτε και άχρηστα αποθέματα.