Συνταγή: Φρέσκα κουκιά με καραμελωμένα κρεμμύδια και μαστέλο
Το κουκί όπως ο κούκος και τα χελιδόνια σημαίνουν άνοιξη.

Τα κουκιά (Vicia faba) είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών και αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Θρεπτική Αξία
Τα κουκιά είναι πλούσια σε:
- Πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη.
- Φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, που ενισχύουν την ενέργεια και τη λειτουργία της καρδιάς.
- Φολικό οξύ, σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και την ανανέωση των κυττάρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κουκιά περιέχουν φυσικές ουσίες (όπως η βικίνη και η κωνικίνη), που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD (κυαμισμός).
Συνταγή για φρέσκα κουκιά με καραμελωμένα κρεμμύδια και μαστέλο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. φρέσκα κουκιά (καθαρισμένα)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 150 γρ. μαστέλο (ή άλλο ημίσκληρο τυρί, π.χ. χαλούμι)
- Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι & πιπέρι
- 1/4 φλ. φρέσκος άνηθος (ψιλοκομμένος)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τα κουκιά: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα κουκιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τα κουκιά: Ρίχνουμε τα κουκιά στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ψήνουμε το μαστέλο: Κόβουμε το μαστέλο σε χοντρές φέτες και το ψήνουμε σε σχαροτήγανο μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
- Τελείωμα: Ρίχνουμε στα κουκιά το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το μαστέλο και φρέσκο άνηθο.
Σερβίρισμα
Μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.