Συνταγή για αρωματικό ρύζι μπασμάτι με λαχανικά ιδανικό για τη νηστεία
Ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε βιταμίνες και αρώματα.

Το ρύζι μπασμάτι με λαχανικά είναι ένα εύκολο, υγιεινό και αρωματικό πιάτο, ιδανικό ως συνοδευτικό ή ελαφρύ γεύμα. Ξεπλένουμε το ρύζι και σοτάρουμε κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά και κολοκυθάκι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι, κουρκουμά και κύμινο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά στο τέλος και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Αφρατεύουμε με πιρούνι και σερβίρουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο. Μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια ή καλαμπόκι για επιπλέον γεύση. Ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε βιταμίνες και αρώματα.
Ρύζι μπασμάτι με λαχανικά
Μια εύκολη, υγιεινή και αρωματική συνταγή που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή ως ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 1 μικρό καρότο, τριμμένο ή σε λεπτές λωρίδες
- ½ φλιτζάνι αρακάς
- ½ κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (προαιρετικά, για χρώμα και άρωμα)
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο ή κάρι (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή κόλιανδρος, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε το ρύζι καλά με κρύο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά και το κολοκυθάκι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με τα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τον κουρκουμά και το κύμινο ή το κάρι.
- Ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τον αρακά 2-3 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά εκτός φωτιάς με σκεπασμένο το καπάκι και έπειτα το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Tip: Μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, όπως μανιτάρια, καλαμπόκι ή μπρόκολο.