Συνταγή για μανιταρόπιτα με κρούστα παρμεζάνας και σάλτσα γιαουρτιού-θυμάρι
Αυτή η πρωτότυπη συνταγή συνδυάζει τη γήινη γεύση των μανιταριών με μια τραγανή κρούστα παρμεζάνας και μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με θυμάρι.

Αυτή η μανιταρόπιτα με κρούστα παρμεζάνας και σάλτσα γιαουρτιού-θυμάρι είναι μια ξεχωριστή πρόταση για τους λάτρεις των μανιταριών. Η γέμιση συνδυάζει σοταρισμένα μανιτάρια με φέτα, θυμάρι και μοσχοκάρυδο, δημιουργώντας μια πλούσια, αρωματική γεύση. Η τραγανή σφολιάτα, πασπαλισμένη με παρμεζάνα και σουσάμι, προσθέτει νοστιμιά και υφή. Συνοδεύεται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού-θυμάρι, που ισορροπεί τέλεια τη γεύση. Εύκολη στην προετοιμασία, αυτή η πίτα είναι ιδανική ως ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει υπέροχα με μια φρέσκια σαλάτα. Μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει!
Μανιταρόπιτα με κρούστα παρμεζάνας και σάλτσα γιαουρτιού-θυμάρι
Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους & λευκά), ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 100 γρ. φέτα, τριμμένη
Για την κρούστα:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 κ.σ. σουσάμι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού-θυμάρι:
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία γέμισης: Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
- Συναρμολόγηση: Απλώνουμε τη σφολιάτα σε ταψί, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και τη διπλώνουμε σαν ρολό ή κλειστή πίτα. Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σουσάμι.
- Ψήσιμο: Ψήνουμε στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
- Προετοιμασία σάλτσας: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε τη μανιταρόπιτα με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.
Απολαύστε την ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα