Σύνοδος ΕΕ: Το μεταναστευτικό Νο1 στην ατζέντα της συζήτησης των ηγετών - Η θέση της Αθήνας
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ενίσχυσης μεταναστευτικών ροών.
Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει το κορυφαίο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα λάβει χώρα την Πέμπτη (17/10) στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των «27» δεν φαίνεται να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, καθώς πρόσφατα η Γερμανία άλλαξε στάση και επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορά της.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σοβαρό προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενίσχυσης μεταναστευτικών ροών και η Αθήνα θα πιέσει για μια «ευρωπαϊκή λύση» όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες - όπως αυτή που έκανε η Ιταλία με την Αλβανία - δεν λύνουν το πρόβλημα.
«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μόνος του», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος την Τετάρτη (16/10) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αφού η Ιταλία έστειλε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία -που δεν είναι μέλος της ΕΕ- στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για την επεξεργασία του ασύλου. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός [Κυριάκος Μητσοτάκης] θα μιλήσει επίσης για μια ευρωπαϊκή λύση» για τη μεταναστευτική πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, συμπλήρωσε ο υπουργός ο Παναγιωτόπουλος Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Αυτό που επιμένουμε και στο οποίο θα επιμείνει και πρωθυπουργός είναι η ευρωπαϊκή λύση. Οι προτάσεις σε επίπεδο διμερών συμφωνιών δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα. Για αυτό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα για ευρωπαϊκή λύση. Το έχω πει και εγώ στην διυπουργική την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο: "Ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα". Κι αυτό σημαίνει ένα συντονισμένο σχέδιο. Ήδη η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, το προανήγγειλε με κάποια στοιχεία πολύ χαρακτηριστικά : αλλαγή πολιτικών για τις επιστροφές σε τρίτες χώρες, αλλαγή πολιτικών για το άσυλο, κάποια ανανεωμένη συζήτηση για απελάσεις υπό προϋποθέσεις. Είδαμε ότι η Γερμανία απέλασε τους πρώτους 28 καταδικασθέντες ποινικούς εγκληματίες στο Αφγανιστάν πριν από μερικές ημέρες. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν ώστε να γίνει λιγότερο ελκυστική η προοπτική της παράνομης μετανάστευσης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Σύνοδο Κορυφής, όπου προεδρεύει η Ουγγαρία του Όρμπαν, θα ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν οι χώρες α λα καρτ να καταργούν την Συνθήκη Σένγκεν, γεγονός που επηρεάζει το βάρος που μπορεί να κληθεί να κουβαλήσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η τήρηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να δεχθεί επιστροφές από χώρες, που επιχειρούν να εφαρμόσουν κατά το δοκούν την Συνθήκη Σένγκεν. Επιπλέον, θα υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, σημείωναν πως αν Αθήνα εφάρμοζε όσα υποστηρίζει ο ηγέτης της Ουγγαρίας, τότε η Ελλάδα θα μετατρέπονταν σε «αποθήκη ψυχών». Πάντως, στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ένας ικανός αριθμός Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να υποστηρίξει τις εκκλήσεις για υπεράκτια κέντρα μετανάστευσης, καθώς η ΕΕ αναζητά αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει τους αιτούντες άσυλο να φτάνουν στο μπλοκ.
Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή που απηύθυνε στα κράτη μέλη στις 14 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το θεσμικό της όργανο θα παρουσιάσει σύντομα έναν νέο νόμο για τη διευκόλυνση της απέλασης των παράτυπων μεταναστών και την εναρμόνιση των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση.