Άρχισαν τα διμερή παζάρια στο μεταναστευτικό - Συνομιλίες Ιταλίας και Γαλλίας
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση με Ιταλούς υπουργούς με θέμα το μεταναστευτικό.
Λίγες μόλις ώρες μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να λάβει μια κοινή απόφαση για το μεταναστευτικό, τα κράτη-μέλη φαίνεται να ακολουθούν την τακτική των ομάδων, και των απευθείας συνεννοήσεων για το μείζον αυτό ζήτημα.
Ο πιο μεγάλος κερδισμένος, βέβαια, από την αποτυχημένη κατά τα λοιπά Σύνοδο Κορυφής ήταν ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, καθώς κατάφερε να αποσπάσει το «πράσινο φως» της ΕΕ να εξαιρεθεί η χώρα του από το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση και να απαγορεύσει προσωρινά το άσυλο σε όσους προέρχονται από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας τη Μόσχα να μην οπλίζει τις μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το Politico, η δήλωση που απέσπασε ο Πολωνός πρωθυπουργός ήταν νίκη για τον Τουσκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα αναστείλει προσωρινά τα δικαιώματα ασύλου για τους μετανάστες που κατευθύνονται στη χώρα του μέσω των συνόρων της με τη Λευκορωσία. Η εισροή, είπε, είχε ενορχηστρωθεί από τη Ρωσία ως μέρος των τακτικών «υβριδικού πολέμου» που είχαν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.
Άρχισαν οι συνεννοήσεις μεταξύ χωρών, ανεξάρτητα από τις Βρυξέλλες
Το πρωί της Παρασκευής (18/10) έγινε γνωστό ότι μέσα στην ημέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα έχει με δύο υπουργούς της κυβέρνησης της Ιταλίας, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν στενά τις πρωτοβουλίες της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο θέμα.
Ο Μπαρνιέ θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό στη Μεντόν για μια «σύσκεψη εργασίας» με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι. Εξάλλου θα επισκεφθούν το συνοριακό πέρασμα Βιντιμίλε της Ιταλίας, σημείο διέλευση μεταναστών.
Η σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, έχει στόχο «να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» μεταξύ των δύο χωρών.
Αναποφάσιστοι ηγέτες
Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Μπαρνιέ στο εξωτερικό μετά το σύντομο πέρασμά του χθες Πέμπτη από τις Βρυξέλλες. Οργανώνεται μία ημέρα μετά από μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την οποία απασχόλησε το φλέγον θέμα της μετανάστευσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης αποφασιστικής δράσης για «τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών» παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην ΕΕ, αν και παραμένουν οι διαφωνίες αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε τρίτες χώρες.
Έπειτα από τις πιέσεις που δέχεται από πολλές χώρες μέλη – ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία όπου παρατηρείται σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς—η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των «επιστροφών» των παράτυπων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το αμφιλεγόμενο μέτρο των κέντρων.
Τα προαναχωρησιακά κέντρα δεν είναι παρά «μια σταγόνα στον ωκεανό» και δεν αποτελούν «λύση» για «τις μεγάλες χώρες», όπως η Γερμανία, εκτίμησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Η Ισπανία είναι αντίθετη στη δημιουργία αυτών των κέντρων, ενώ η Γαλλία, που παραμένει επιφυλακτική, ζητεί να «ευνοούνται οι επιστροφές όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες», αντί οι μετανάστες να στέλνονται «σε προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες».
Στις αρχές Οκτωβρίου οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν να συστήσουν στις αρχές του 2025 μια μονάδα συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τα δίκτυα διακινητών, στη βάση του μοντέλου που έχουν υιοθετήσει από το 2020 η Γαλλία και η Βρετανία.
Ο Μπαρνιέ αναμένεται εξάλλου σύντομα να παρουσιάσει το περιεχόμενο νέου νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο έχει δεσμευθεί να υποβάλει ως τις αρχές του 2025, μόλις έναν χρόνο μετά την ψήφιση του προηγούμενου που είχε προκαλέσει ρήξη στο στρατόπεδο του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Οι προτάσεις του πολύ δεξιού Ρεταγιό διχάζουν εκ νέου τους μακρονιστές. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε ο Εθνικός Συναγερμός για να στηρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.