«Μαύρος καπνός» από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό - Tα στρατόπεδα και οι ελληνικές επιφυλάξεις
Για το Δεκέμβριο παραπέμπεται η απόφαση. Τα μοντέλα Βρετανίας - Ρουάντας και Ιταλίας - Αλβανίας που εξετάζονται. Οι ελληνικές επιφυλάξεις.
Σύμφωνησαν ότι δεν συμφωνούν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μια κοινή πρόταση καταπολέμησης του μεταναστευτικού και έριξαν το τενεκεδάκι παρακάτω. Σε αυτή τη φράση μπορεί να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής που ολοκληρώθηκε πρόωρα το βράδυ της Πέμπτης (17/10), ενώ κανονικά θα έπρεπε οι εργασίες να συνεχιστούν και την Παρασκευή. Παρότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κάνουν λόγο για αποτυχία, η αναβλητικότητα είναι εμφανής.
Οι «27» παρότι όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ζήτημα με το μεταναστευτικό, επειδή η κάθε χώρα έχει διαφορετικό βαθμό έκθεσης στο πρόβλημα, άλλες προτεραιότητες και αλληλοσυγκρουόμενες στοχεύσεις, δεν κατέληξαν σε κοινή λύση ώστε να συμφωνήσουν πώς θα «στρίψουν μαζί το καράβι».
Όλοι οι ηγέτες μιλούν ευθέως ότι πρέπει να σπάσουν ταμπού στο μεταναστευτικό και σε αυτό ομονοούν τόσο ο ευρωπαϊκός βορράς, όσο και ο νότος. Το μόνο θετικό είναι ότι οι «27» θα συζητήσουν το θέμα στη επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένοντας μέχρι τότε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι δυο προτάσεις - Οι ελληνικές επιφυλάξεις
Την Πέμπτη (17/10) στο τραπέζι έπεσαν δυο προτάσεις. Αυτή που σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή σύνοδο κορυφής ήταν η πρόταση της Μελόνι για μεταφορά μεταναστών σε χώρες εκτός ΕΕ στο υπόδειγμα της διμερούς συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας.
Δεν υπάρχουν και πολλές αρνητικές αντιδράσεις για την πρόταση Μελόνι αλλά θα αφορά μόνο όσους μετανάστες θα συλλέγονται από διεθνή ύδατα. Το μοντέλο για μεταφορά μεταναστών που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα σε ένα συγκεκριμένο χώρο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους δεν αφορά και τόσο πολύ την Ελλάδα, καθώς οι περισσότερες διασώσεις στη χώρα μας γίνονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων αφού αυτά εφάπτονται με της Τουρκίας.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επιφυλάξεις στη συζήτηση του μοντέλου της Ιταλίας-Αλβανίας για το που και το πως θα δημιουργηθούν εκτός ΕΕ τοποθεσίες υποδοχής παράτυπων μεταναστών και το πώς και με ποιους όρους χώρες εκτός Ευρώπης θα δέχονταν να παραχωρήσουν εκτάσεις από τα εδάφη τους τη δημιουργία τέτοιων δομών.
Σε αυτό το σημείο μπήκε στη συζήτηση το μοντέλο Μεγάλης Βρετανίας – Ρουάντας όπου και εκεί υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για μεταφορά παράτυπων μεταναστών σε προαναχωρησιακά κέντρα στην Ρουάντα.
Σε κάθε περίπτωση καμία από τις προτάσεις δεν απέκτησε συγκεκριμένη μορφή, κάτι που πρέπει να κάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να τις παρουσιάσει στους «27» τον ερχόμενο Δεκέμβριο.