Σε «ναυάγιο» οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
Προς ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό, μετά το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των «27».
Προς ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό , μετά το συγκρουσιακό κλίμα στις Βρυξέλλες που δημιουργήθηκε μεταξύ των «27». Οι εταίροι φαίνεται ότι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές προσδοκίες και συμφέροντα για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί επί της ουσίας η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία και η γειτονική χώρα να αρχίσει εν τοις πράγμασι να δέχεται επιστροφές παράτυπων μεταναστών, από τη στιγμή που απορροφά τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι κοινός τόπος μεταξύ των εταίρων ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με το υφιστάμενο πλαίσιο και για αυτό κομβικό είναι το θέμα των επιστροφών στην Τουρκία αλλά η διαδικασία είναι πρακτικά «νεκρή», μετά την πανδημία.
Προκειμένου να καλυφθούν οι συγκρούσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των εταίρων της συνόδου κορυφής προηγήθηκε μια άτυπη συνάντηση με πρωτοβουλία Ιταλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Δανίας, με την παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, με δηλώσεις του στους Financial Times, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεταφορά του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία αφορά στη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε αλβανικό έδαφος που ήδη δέχονται παράτυπους μετανάστες από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό το μοντέλο αυτό ενδέχεται να είναι προβληματικό εάν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν φαίνεται να είναι σαφές που θα μεταφέρονται οι επιλέξιμοι μετανάστες για έλεγχο των αιτήσεων ασύλου και σε ποια χώρα θα επιστρέψουν.
Το μακρύ παζάρι μάλλον δεν θα καταλήξει σε συμφωνία και ενδεχομένως η σύνοδος κορυφής να λήξει πρόωρα και το θέμα να επανεξεταστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.