Συνδέεται ο διαβήτης με το πλαστικό μπουκάλι; Ανησυχία από νέα έρευνα
«Καμπανάκι» από Αμερικανούς επιστήμονες, που διαπιστώνουν σχέση μίας χημικής ουσίας σε πλαστικά μπουκάλια με την εμφάνιση διαβήτη.
Ανησυχία πυροδοτεί νέα έρευνα που συνδέει την εμφάνιση διαβήτη με τη χρήση καθημερινών προϊόντων, κατά κύριο λόγο με τα πλαστικά μπουκάλια.
Ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνικού Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California Polytechnic State University) μελέτησε ενδελεχώς τις επιπτώσεις από ουσίες που περιλαμβάνονται σε πλαστικά δοχεία, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πλαστικά μπουκάλια νερού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ουσία δισφαινόλη Α μπορεί να δράσει στον ανθρώπινο οργανισμό άμεσα μετά την επαφή του με το πλαστικό, και να διαταράξει τη λειτουργία σημαντικών ορμονών.
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν από το συγγραφέα της μελέτης, Todd Hagopian, διδάκτωρ στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην 84η Επιστημονική Συνεδρία της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA), στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η δισφαινόλη Α έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή μπιμπερό ήδη από το 2011, ενώ απαγορεύεται και η εισαγωγή και κατασκευή προϊόντων που την περιλαμβάνουν, όμως οι αντίστοιχες ρυθμίσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες, από τις οποίες κάποιος κάτοικος της ΕΕ μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκάλι νερό, για παράδειγμα, που να την περιλαμβάνει, και να μην είναι σε θέση να το γνωρίζει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε δισφαινόλη είχαν μειωμένη αντίδραση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει πως η ουσία αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Παρ’ ότι η δισφαινόλη είχε συνδεθεί και παλαιότερα με την εν λόγω ασθένεια, αυτή η μελέτη εξακριβώνει το πλαίσιο της μεταξύ τους σχέσης και ωθεί τους επιστήμονες να ζητήσουν την καθολική απαγόρευσή της στη βιομηχανία προϊόντων που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής και υγρών.
Οι εναλλακτικές που δίνουν είναι τα δοχεία από ατσάλι ή από γυαλί, που δεν περιλαμβάνουν κανένα πλαστικό στοιχείο.