Η ευεργετική ουσία που καταπολεμά διαβήτη και παχυσαρκία - Ποια μεσογειακή τροφή την περιέχει
«Συναγωνίζεται» γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.
Σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις ευεργετικές συνέπειες που έχει το ελενολικό οξύ, μια φυσική ουσία που βρίσκεται στις ελιές, προχώρησαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο NUTRITION 2024, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, το ελενολικό οξύ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με το eurekalert.org, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη ασφαλών και φτηνών φυσικών προϊόντων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Καλύτερα αποτελέσματα από γνωστό φάρμακο
Η έρευνα διεξήχθη σε παχύσαρακα διαβητικά ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε ελενολικό οξύ από το στόμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία εβδομάδα μετά τη χορήγησή του, τα ποντίκια ζύγιζαν σημαντικά λιγότερο, ενώ εμφάνισαν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία.
Μάλιστα, το αποτέλεσμα μείωσης της γλυκόζης στο αίμα ήταν συγκρίσιμο με αυτό που προκαλείται από τη λήψη της λιραγλουτίδης, ενός ενέσιμου φαρμάκου για τον διαβήτη, ενώ ήταν καλύτερο από τη μετμορφίνη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνεται από το στόμα και συνταγογραφείται συχνά.
«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα μέτρα δημόσιας υγείας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στον αυξανόμενο επιπολασμό της παχυσαρκίας, έναν από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο δρ. Dogmin Liu, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Άσκησης στο Virginia Tech (Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ).
«Τα διαθέσιμα φάρμακα για την παχυσαρκία είναι αναποτελεσματικά ως προς τη διατήρηση της απώλειας βάρους, είναι ακριβά, ενώ ενέχουν πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους ασφάλειας», προσέθεσε ο ίδιος. «Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε πιο ασφαλείς, φθηνές και προσβάσιμες λύσεις πολλαπλών στόχων, που μπορούν να προλάβουν τις μεταβολικές διαταραχές και τον διαβήτη τύπου 2», τόνισε.
Η ερευνητική ομάδα του Liu είχε επικεντρωθεί στην ανακάλυψη βιοδραστικών ενώσεων από φυσικά προϊόντα για τη διαχείριση του διαβήτη. Είχε επίσης μελετήσει συγκεκριμένους μοριακούς στόχους εντός του σώματος που συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, όπως το πάγκρεας, οι μύες, οι λιπώδεις ιστοί και το ήπαρ.
Πώς επιδρά θετικά στον οργανισμό
Ωστόσο, η ομάδα εστιάζει πλέον στην έκκριση μεταβολικών ορμονών στο έντερο, η οποία ρυθμίζει έμμεσα τις μεταβολικές λειτουργίες.
Στην πιο πρόσφατη εργασία τους, οι ερευνητές εντόπισαν φυσικές ενώσεις που δρουν στα κύτταρα L του εντέρου, τα οποία απελευθερώνουν δύο βασικές μεταβολικές ορμόνες, το GLP-1 και το PYY, κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτές οι ορμόνες προάγουν τον κορεσμό, αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον μεταβολισμό.
Μέσω της διαδικασίας διαλογής τους, η ομάδα ανακάλυψε ότι το ελενολικό οξύ, που βρίσκεται στις ώριμες ελιές και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις ορμόνες. Παρήγαγαν το ελενολικό οξύ, διασπώντας την ελαιοευρωπαΐνη, μια λιγότερο δαπανηρή πρόδρομη ουσία.
Μείωση της παχυσαρκίας κατά 10,7%
Δοκιμές σε παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια έδειξαν σημαντική βελτίωση της μεταβολικής υγείας μετά τη θεραπεία με ελενολικό οξύ. Μετά από 4-5 εβδομάδες, τα θεραπευμένα ποντίκια παρουσίασαν μείωση της παχυσαρκίας κατά 10,7%, έχοντας παράλληλα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ευαισθησία στην ινσουλίνη συγκρίσιμα με αυτά των υγιών, άπαχων ποντικιών.
Η ουσία αυτή μείωσε επίσης την πρόσληψη τροφής και προώθησε την απώλεια βάρους, η οποία, με τη σειρά της, συσχετίστηκε με βελτίωση των κυκλοφορούντων επιπέδων PYY και GLP-1.
«Συνολικά, η μελέτη μας έδειξε ότι το ελενολικό οξύ, που προέρχεται από τις ελιές έχει πολλά υποσχόμενες επιδράσεις στην απελευθέρωση ορμονών και τη μεταβολική υγεία, ιδίως σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη», ανέφερε ο δρ. Liu. «Η ένωση φαίνεται να μιμείται τις φυσιολογικές συνθήκες του φαγητού, προωθώντας άμεσα την έκκριση εντερικών μεταβολικών ορμονών για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας και της μεταβολικής υγείας».
Μόνες τους οι ελιές δεν φτάνουν
Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συγκέντρωση του ελενολικού οξέος στο ελαιόλαδο ή τις ελιές είναι πολύ χαμηλή, καθιστώντας απίθανο το ενδεχόμενο η κατανάλωση μόνο προϊόντων ελιάς να παρέχει τα παρατηρούμενα οφέλη.
Μελλοντικά, η ερευνητική ομάδα στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ελενολικό οξύ δημιουργεί αυτά τα μεταβολικά οφέλη. Οι ειδικοί σχεδιάζουν να αναλύσουν τις διαδικασίες απορρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού και έκκρισης του ελενολικού οξέος μέσα στο σώμα, για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά του για μελλοντικές κλινικές δοκιμές.