Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι βρήκαν τον ναό της βασίλισσας Χατσεψούτ και σημαντικά ταφικά μνημεία
Συναρπαστικά ευρήματα αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή στο Μέσο Βασίλειο και τη 17η Δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου.
Αρχαιολόγοι σε αποστολή κοντά στο Λούξορ, στα νότια της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν την αποκάλυψη πληθώρας ευρημάτων από τις ανασκαφές στην περιοχή, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία του τόπου. Οι εργασίες έφεραν στο φως λαξευτούς τάφους, ταφικά φρεάτια και ακόμη και τμήμα ενός ναού, που χρονολογούνται πριν από 3.600 χρόνια.
Τύμβοι και κειμήλια
Το Ίδρυμα Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ζάχι Χαουάς ανακοίνωσε τα ευρήματα κατά μήκος της ανηφορικής οδού του ταφικού ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου. Μαζί με τους τάφους και τους τύμβους, βρέθηκε ένα σύνολο κειμηλίων που ρίχνουν φως στον τρόπο ζωής της περιοχής το 1500 π.Χ.
Νομίσματα με τη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τα ευρήματα μέσα στους τάφους περιλάμβαναν ταφικές μάσκες που κάλυπταν μούμιες, φτερωτούς σκαραβαίους, ταφικές χάντρες και φυλακτά, καθώς και παιδικά παιχνίδια φτιαγμένα από πηλό. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται μεταξύ 367-283 π.Χ., καθώς έφεραν την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αν και οι τάφοι ήταν συλημένοι και ίσως τα πιο πολύτιμα κειμήλια να λείπουν, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πήλινα τραπέζια που χρησιμοποιούνταν για προσφορές ψωμιού, κρασιού και κρέατος, καθώς και τόξα που πιθανόν συνδέουν τους ιδιοκτήτες των τάφων με τον αιγυπτιακό στρατό.
3.600 χρόνια ιστορίας
Οι λαξευτοί τάφοι προέρχονται από το Μέσο Βασίλειο, από το 1938 έως το 1630 π.Χ., ενώ τα ταφικά φρεάτια ανήκουν στη 17η Δυναστεία και χρονολογούνται από το 1580 έως το 1550 π.Χ. Τα φρεάτια περιείχαν ακόμη ξύλινα φέρετρα και τα λείψανα ενός μικρού παιδιού.
Η ομάδα έφερε στο φως και τμήμα της πτολεμαϊκής Νεκρόπολης του Ελ Ασασίφ, η οποία περιλάμβανε τάφους κατασκευασμένους από πλίνθους, χτισμένους πάνω στα ερείπια του ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ.