Κίνα: Σχέδια για κατασκευή διαστημικού εργοστασίου ενέργειας
Η Κίνα θα κατασκευάσει έναν γιγάντιο ηλιακό συλλέκτη στο διάστημα για να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι όλο το πετρελαίο στη Γη.
Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας στο διάστημα με πλάτος ενός χιλιομέτρου. Τα κομμάτια του σταθμού θα μεταφερθούν στο διάστημα τμηματικά, ενώ η ενέργεια θα μεταδίδεται στη Γη με μικροκύματα.
To «φράγμα» του διαστήματος
Το πρότζεκτ θα είναι το διαστημικό ισοδύναμο του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών, που παράγει 100 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Σύμφωνα με τη NASA, το μέγεθος του φράγματος είναι τόσο μεγάλο που, αν γεμίσει με νερό, θα επιμηκύνει την ημέρα στη Γη κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα.
Οι Κινέζοι επιστήμονες θεωρούν ότι το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να παράγει ενέργεια ίση με όλο το πετρέλαιο της Γης.
Ο Long Lehao, επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας, θεωρεί ότι, αν και υπάρχουν αρκετά τεχνικά ζητήματα όπως η κάλυψη της επιφάνειας της Γης από σύννεφα και η απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας από την ατμόσφαιρα, ο σταθμός είναι εφικτός και θα συνεισφέρει τεράστια ποσά βιώσιμης ενέργειας.
Πώς θα μεταφερθεί ο συλλέκτης στο διάστημα
Το βασικό πλεονέκτημα του ηλιακού αυτού συλλέκτη είναι ότι η ηλιακή ενέργεια είναι δεκαπλάσια στο διάστημα από ό,τι είναι στην επιφάνεια της Γης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστούν πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τον πύραυλο Long March-9, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 150 τόνων.
Προς το παρόν, ο πύραυλος αυτός χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση δορυφόρων και θα βοηθήσει την Κίνα στην προσπάθειά της να πάει στο φεγγάρι και να εγκαταστήσει έναν διεθνή ερευνητικό σταθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Northrop Grumman ετοιμάζουν τα δικά τους πρότζεκτ διαστημικών ηλιακών συλλεκτών και έχουν ήδη αρχίσει τις δοκιμές με δορυφόρους.