Λύθηκε το μυστήριο με τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου
Την ώρα που η κληρονομιά του στην παγκόσμια ιστορία αναθεωρείται, επιβεβαιώνεται ότι ο τάφος του βρίσκεται σε καθεδρικό ναό της Ισπανίας.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος θεωρείται ο εξερευνητής που ανακάλυψε την Αμερική, ανοίγοντας τον δρόμο για τον εποικισμό της από Ευρωπαίους, αλλά τα ερωτήματα για τη θέση του τάφου του, όσο και για την καταγωγή του, παρέμεναν αναπάντητα για αιώνες. Τώρα, μια ομάδα Ισπανών ερευνητών υποστηρίζει ότι έχει την απάντηση και στα δύο, μετά από προσεκτική μελέτη δειγμάτων DNA.
Η ταφή του Χριστόφορου Κολόμβου
Ο θρυλικός εξερευνητής πέθανε στη Βαγιαδολίδ το 1506, μετά από δεκαετίες ταξιδιών και εξερευνήσεων. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καταγωγή του ήταν από τη Γένοβα και μπορεί να είχε πορτογαλικές, βασκικές ή εβραϊκές καταβολές. Τα λείψανά του μετακινήθηκαν αρκετές φορές: από την Ισπανία στο Σάντο Ντομίνγκο, στην Κούβα και πίσω στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Παράλληλα, ένα δεύτερο σετ οστών ανακαλύφθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Τι ξέρουμε σίγουρα; Το σετ των οστών που είναι θαμμένα στον καθεδρικό της Σεβίλλης είναι σίγουρα δικά του. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να ταυτοποιήσει δείγματα DNA του εξερευνητή με αυτά του αδερφού του Ντιέγκο και του γιού του Φερνάντο.
Ωστόσο, δικά του θα μπορούσαν να είναι και τα οστά που βρέθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1877, σε ένα κουτί που γράφει «Λαμπερός και επιφανής άντρας, Χριστόφορος Κολόμβος». Και τα δύο σετ λειψάνων, της Σεβίλλης και της Δομινικανής Δημοκρατίας, είναι ατελή.
Οι αναλύσεις DNA
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την εβραϊκή καταγωγή του εξερευνητή, αναλύοντας το DNA του γιου του, Ερνάντο Κολόν. Τόσο το Υ χρωμόσωμα (DNA που μεταφέρεται από πατέρα σε γιο) όσο και το μιτοχονδριακό DNA (μεταφέρεται από τη μητέρα στα παιδιά) έχουν χαρακτηριστικά που δείχνουν εβραϊκή καταγωγή.
Το μυστήριο με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου περιπλέκεται περισσότερο λόγω της εκδίωξης 300.000 Εβραίων από την Ισπανία από την Ισαβέλλα και τον Φερδινάνδο. Η ομάδα των ερευνητών μπόρεσε να ταυτοποιήσει 25 πιθανές τοποθεσίες καταγωγής του Χριστόφορου Κολόμβου, όλες στη δυτική Ευρώπη, αλλά τίποτα περισσότερο. Ήταν Ιταλός, ήταν Πορτογάλος ή προερχόταν από κάποια άλλη χώρα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Αναθεώρηση της κληρονομιάς
Κάτι άλλο που προβληματίζει είναι η αναθεώρηση των επιτευγμάτων του Χριστόφορου Κολόμβου. Οι σύγχρονοι ιστορικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν πάτησε ποτέ πόδι σε αυτό που σήμερα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι οι εξερευνήσεις του τον έφεραν μέχρι την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Παράλληλα, οι εξερευνήσεις αυτές συνοδεύτηκαν από εποικισμούς, εκμετάλλευση, γενοκτονία και καταστροφές.
Η αμφισβήτηση της κληρονομιάς του Χριστόφορου Κολόμβου έχει γίνει και από επίσημα χείλη. Το 2015, η τότε δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, επέκρινε ανοιχτά τους εορτασμούς στην Ισπανία και τη στρατιωτική παρέλαση που κοστίζει 800.000 ευρώ. Το ίδιο έκανε και ο δήμαρχος του Καντίθ, Χοσέ Μαρία Γκονζάλες Σάντος, λέγοντας ότι «δεν ανακαλύψαμε την Αμερική αλλά σκοτώσαμε ανθρώπους και καταπιέσαμε πολιτισμούς στο όνομα του θεού». Το 2020, ένα άγαλμα του εξερευνητή στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια καταστράφηκε ολοσχερώς από διαδηλωτές.