«Σκηνές σκλαβιάς»: Fake ή όχι το βίντεο με εργάτες σε αποθήκη της Temu;
Όπως ήταν αναμενόμενο εκπρόσωπος της εταιρείας τοποθετήθηκε, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα πάντα
H μόδα αναμφίβολα αποτελεί αντικείμενο λατρείας για χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργικότητας. Είναι μια τέχνη στην οποία δεν είναι όλα λαμπερά και όμορφα όπως κάποιοι πιστεύουν. Αρκετές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό τους, για τους πενιχρούς μισθούς και για τα εξαντλητικά ωράρια.
Όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα και πολλές φορές οι κολοσσοί της μόδας που συνήθως είναι οι «θύτες», καταλήγουν να γίνονται «θύματα» της παραπληροφόρησης.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, βίντεο με εργάτες έγινε viral στο Tik Tok, καθώς πολλοί ισχυρίζονταν ότι απεικονίζει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αποθήκη του κινεζικού κολοσσού μόδας Temu.
Συγκεκριμένα ο βρετανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Daily Mail πρωτοδημοσίευσε το βίντεο στο TikTok δηλώνοντας ότι απεικόνιζε μια αποθήκη της εν λόγω εταιρείας.
Μάλιστα δημοσίευσε και άρθρο που «έκαιγε» την Temu, αφού όμως πρώτα είχε διαγράψει την εν λόγω ανάρτηση. Κάτι το οποίο εύλογα προκάλεσε εντυπώσεις.
«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της Temu», «η Daily Mail ξέρει ότι δεν είναι αποθήκη Temu» σχολίασαν μεταξύ άλλων κάτω από την ανάρτηση χρήστες του TikTok, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για την εγκυρότητα του.
Την αμφισβήτηση τους σχετικά με το βίντεο εξέφρασαν χρήστες και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζει εργάτες από ταχυδρομείο στην Κίνα πολύ καιρό πριν, συγκεκριμένα έγραψαν «Αυτό είναι ένα παλιό βίντεο από ένα ταχυδρομείο στην Κίνα πριν από την πανδημία».
Όπως ήταν αναμενόμενο εκπρόσωπος της εταιρείας τοποθετήθηκε, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα πάντα, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για προπαγάνδα και fake news.
«Εξετάσαμε το εν λόγω βίντεο και δεν βρήκαμε τίποτα που να αποδεικνύει ότι τα πλάνα αυτά προέρχονται από αποθήκη Temu. Δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πού ή πότε τραβήχτηκε το εν λόγω βίντεο, όμως επικοινωνήσαμε απευθείας με την εταιρεία και επιβεβαίωσαν και εκείνοι ότι το βίντεο ήταν fake και ότι δεν σχετίζεται με εμάς» απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας.