Το κέντρο του γαλαξία μας «ξερνάει» ενέργεια - Άφωνοι οι επιστήμονες
«Πύρινες γλώσσες» εκτοξεύονται από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.
Σε γενικές γραμμές, το γαλαξιακό μας κέντρο και η μαύρη τρύπα Τοξότης A είναι μια «βαρετή» περιοχή και δεν δίνει πολλά συμβάντα άξια παρατήρησης. Αυτά ίσχυαν μέχρι πρότινος, και πιο συγκεκριμένα μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, όταν το James Webb Space Telescope «έπιασε» κάτι ασυνήθιστο: μια «έκρηξη» στο φάσμα της μέσης-υπέρυθρης ακτινοβολίας, ακολουθούμενη από μια αντίστοιχη στο φάσμα των ραδιοκυμάτων.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, είναι η πρώτη φορά που κάποιο τηλεσκόπιο «έπιασε» την εκπομπή της μέσης-υπέρυθρης ακτινοβολίας, αποκαλύπτοντας ένα μυστικό για τη συμπεριφορά της μαύρης τρύπας. Η έκρηξη του Τοξότη A γίνεται σε διάστημα ωρών και οι αλλαγές δεν είναι «ορατές» σε όλα τα μήκη κύματος.
Για πάνω από 20 χρόνια, οι επιστήμονες ήξεραν για αυτές τις εκπομπές, αλλά μέχρι τώρα πίστευαν ότι συμβαίνουν μόνο σε ραδιοφωνικά μήκη κύματος και μήκη κύματος NIR (near infrared). Η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει ότι η πλησιέστερη στη Γη μαύρη τρύπα καταπίνει μάζα με σχετικά αργούς ρυθμούς, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε αν ήταν σε άλλο γαλαξία.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν την αιτία των εκπομπών, αλλά οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι πρόκειται για αλληλεπίδραση μεταξύ γραμμών του μαγνητικού πεδίου στον δίσκο αστρικής σκόνης που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα. Όταν δύο γραμμές, εξηγούν οι αστρονόμοι, έρθουν πολύ κοντά, ενώνονται και απελευθερώνουν τεράστια ποσά ενέργειας, καθώς τα ηλεκτρόνια επιταχύνουν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών. Στη συνέχεια, επιβραδύνουν, απελευθερώνοντας την ενέργεια που προκαλεί τις «εκρήξεις». Τα αποτελέσματα αυτά, λένε οι ερευνητές, συμφωνούν με την υπόθεση της συγχροτρονικής ακτινοβολίας από έναν πληθυσμό ηλεκτρονίων που ψύχονται και επιταχύνονται μέσω μαγνητικής επανασύνδεσης, μαγνητικής αναταραχής ή ενός συνδυασμού των δύο φαινομένων.
Γιατί είναι όλα αυτά σημαντικά; Όλες αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι μαύρες τρύπες «καταπίνουν» μάζα, τον ρόλο του πλάσματος στην περιφέρειά τους, να μελετήσουν φαινόμενα υψηλής ενέργειας χωρίς τη χρήση επιταχυντών, να ελέγξουν τη θεωρία της σχετικότητας, καθώς και άλλες θεωρίες.
Η ανάλυση των αστρονόμων δημοσιεύεται στο arXiv.