Σεισμό μέχρι 5,5 Ρίχτερ «βλέπει» στη Σαντορίνη ο Λέκκας: «Υπερβολικό να φεύγεις από το νησί»
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου με τις πολλές σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου με τις εκατοντάδες μεσαίου μεγέθους σεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη.
Η δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, μια ακόμα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος συγκλίνουν στα εξής στοιχεία:
- Η διαρκής σεισμική δραστηριότητα με αυξημένα μεγέθη δονήσεων αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία
- Είναι πιθανό ότι επίκειται η εκδήλωση του κύριου σεισμού με μέγεθος που μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως και 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ
- Η σεισμική δραστηριότητα είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί και προέρχονται από τεκτονικά ρήγματα της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην κάμερα του flash.gr, σημείωσε ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά στη 1 το μεσημέρι, ενώ τόνισε πως η σεισμική ακολουθία θα διατηρηθεί για αρκετές μέρες ακόμη, ίσως και εβδομάδες.
Αναλυτικά, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Εξακολουθεί η έξαρση που είχαμε τις δύο τελευταίες ημέρες. Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά στη 1 το μεσημέρι, έτσι ώστε να εκτιμήσουμε όλοι οι επιστήμονες την κατάσταση που έχει διαγραφεί έως τώρα.
Θα γίνουν εκτιμήσεις και στη συνέχεια θα γίνουν προτάσεις προς τους υπεύθυνους φορείς έτσι ώστε να σχεδιαστούν και οι επόμενες επιχειρησιακές δράσεις.
Είναι πρόωρο να μιλάμε ακόμη για εκτόνωση του φαινομένου. Αυτό που τονίσαμε και χθες στην Επιτροπή είναι πως η σεισμική δραστηριότητα δεν θα πάψει να υπάρχει τις επόμενες ημέρες. Θα διατηρηθεί αρκετές μέρες ακόμα, ίσως και αρκετές εβδομάδες δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου.
Έτσι λοιπόν κάθε μέρα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάζει προκειμένου να βλέπει τα νέα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και να διατυπώνει τις απόψεις της προς την Πολιτεία».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, σημείωσε πως περιμένουν και οι ίδιοι τις αποφάσεις της μεσημεριανής σύσκεψης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενώ διέψευσε ότι υπάρχει κύμα φυγής από το νησί.
«Εμείς θα περιμένουμε τη σύσκεψη που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές αντιμετώπισης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου και αναλόγως θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα και από εμάς.
Εμείς έχουμε κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία στο επίπεδο που είμαστε υποχρεωμένοι ως αυτοδιοίκηση να κάνουμε και περιμένουμε να ακούσουμε τι θα μας συμβουλεύσει η επιτροπή τι να κάνουμε».
Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε πως υπάρχουν και δυνάμεις της Αστυνομίας έξω για οποιοδήποτε συμβάν. «Δεν έχουμε κύμα φυγής φοβερό. Εδώ μένουν περίπου 20.000 άτομα στη Σαντορίνη, μετακινούνται πολλοί τον χειμώνα. Δεν έχουμε κάποια αλλαγή δραματική ούτως ώστε να φοβόμαστε πως θα υπάρξει πλιάτσικο».
«Πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει σεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ»
Νωρίτερα, ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Action 24 είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα πάρει κάποιες ημέρες μέχρι να αποσβεστεί, συνεπώς όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι καθαρά προληπτικά, ώστε στο πιο αρνητικό σενάριο, να υπάρξει σεισμός πάνω από 5 ή 5,5 Ρίχτερ ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές να είναι έτοιμοι. Ένας σεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα και ακόμα λιγότερες είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης ενός σεισμού που θα είναι 6 Ρίχτερ ή ισχυρότερος, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθησύχασε τους κατοίκους λέγοντας ότι «πρέπει να νιώθουν και να είναι ασφαλείς» ειδικά με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί με την ύπαρξη κλιμακίων της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής στο νησί της Σαντορίνης.
Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο χρόνο θα πάρει μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο, ωστόσο όπως είπε αυτό θα χρειαστεί αρκετές ημέρες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αποσύνδεσε τη σεισμική δραστηριότητα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο. «Δεν είναι θέμα ανησυχίας αλλά εκτίμησης της κατάστασης, ώστε να υποβάλλουμε πρόταση προς την πολιτεία με τα ενδεικνυόμενα μέτρα».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Εγώ θα έμενα στη Σαντορίνη
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για ένα δύσκολο 48ωρο που πέρασε για τους κατοίκους των νησιών της Σαντορίνης, της Ανάφης, της Αμοργού και της Ίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι ευχάριστο ότι οι δονήσεις μετακινούνται και μετατοπίζονται από τη Σαντορίνη και κατευθύνονται προς την Αμοργό. Όπως είπε πλέον οι δονήσεις εκδηλώνονται σε απόσταση ασφαλείας που κυμαίνονται από 10 και φτάνουν έως 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Είναι απόσταση ασφαλείας. Ακόμα και αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των δονήσεων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν σημαντικά τα νησιά. «Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, για τον καθηγητή σεισμολογίας υπάρχει και το κακό νέο της ημέρας που δεν είναι άλλο από το ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει λάβει χαρακτήρα προσεισμικής ακολουθίας με αύξηση των μεγεθών των σεισμών. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Σημαντικό είναι το αν τα μεγέθη θα ξεπεράσουν τα 4,7 Ρίχτερ» τόνισε.
Όπως είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αύξηση του αριθμού των δονήσεων, αύξηση του μεγέθους των σεισμών και μετατόπιση των δονήσεων σημαίνουν ότι είμαστε σε προσεισμική ακολουθία αναμένοντας τον κύριο σεισμό. Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί και για αυτό λαμβάνονται τα έκτακτα προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι ανοιχτό αλλά δεν είναι τίποτα βέβαιο και σίγουρο.
Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι σε διαβεβαιώσεις ότι εάν όντως επέλθει μια κύρια σεισμική δόνηση αυτή δεν θα ξεπερνά τα 5 με 5,5 Ρίχτερ. «Εύκολη κουβέντα να πούμε γιατί ένας σεισμός μπορεί να είναι 5 ή 5,5 και όχι παραπάνω» είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Δεν έχει σχέση η σεισμική δραστηριότητα με το ηφαίστειο
Παράλληλα ο καθηγητής σεισμολογίας απέκλεισε τη σύνδεση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. «Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που σχετίζεται με την ενεργοποίηση ρηγμάτων στην περιοχή. Οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Και ο μεγάλος σεισμός 7,7 Ρίχτερ του 1956 ήταν τεκτονικός σεισμός και δεν είχε καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Δεν υπήρξαν τότε ηφαιστειακά φαινόμενα» είπε.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «εγώ εάν ήμουν από το νησί θα έμενα» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο καθηγητής σεισμολογίας, τέλος, διαβεβαίωσε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα αυξημένα προληπτικά μέτρα με την αποστολή και παραμονή στη Σαντορίνη κλιμακίων της ΕΜΑΚ και διασωστών.