«Τρέμει» το Αιγαίο: Μπαράζ δονήσεων σε Σαντορίνη, Αμοργό - Σεισμός και στην Αλόννησο
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. «Χτύπησε» ο Εγκέλαδος και στις Σποράδες.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων. Λίγο μετά τις 10 το πρωί ισχυρή σεισμική δόνηση που η αυτόματη λύση αρχικά την υπολόγισε σε 4,9 βαθμούς Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αμοργό σε άλλη περιοχή από αυτή που υπάρχει η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα. Το εστιακό της βάθος αρχικά εκτιμήθηκε στα 140,1 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότια της Αμοργού και το μέγεθος υποβιβάστηκε σε 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με το εστιακό βάθος να είναι στα 74 χιλιόμετρα.
Λίγη ώρα μετά, σεισμός εκδηλώθηκε και στη Σαντορίνη σε θαλάσσια περιοχή 11 χιλιόμετρα από το Μεγαλοχώρι με το εστιακό βάθος να είναι μόλις 5 χιλιόμετρα.
Σεισμός και στην Αλόννησο
Στον χορό των Ρίχτερ έχει μπει και η περιοχή των Σποράδων, καθώς, με διαφορά λίγων λεπτών από τις δυο ισχυρές δονήσεις σε Αμοργό και Σαντορίνη, ο Εγκέλαδος έκανε την εμφάνισή του και στην Αλόννησο. Σεισμός 4,5 βαθμών σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 32 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Αλοννήσου σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
«Σε εξέλιξη σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας-Κολούμπο»
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας - Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.