Σεισμοί στη Σαντορίνη: Γιατί αδειάζουν τις πισίνες στο νησί - Η εξήγηση Λέκκα
Οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν σταματημό - Γιατί ζητήθηκε από όλους στο νησί να αδειάσουν τις πισίνες
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές στα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη με αφορμή τους δεκάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Για την προστασία των πολιτών έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης και ασφαλείας, ενώ παράλληλα όσοι κάτοικοι έχουν πισίνες τις αδειάζουν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, προχώρησε σε εξηγήσεις αναφορικά με τη σύσταση που αφορά τις πισίνες. Όπως επεσήμανε ο λόγος είναι ότι επειδή υπάρχουν πολλές πισίνες κυρίως στη Σαντορίνη, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού το νερό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, λόγω και της ιδιομορφίας του εδάφους.
«Στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.
Όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
«Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.
Συνεπώς η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε το απόσπασμα από το 7:56
Συνεδριάζει ξανά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην κάμερα του flash.gr, σημείωσε ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά στη 1 το μεσημέρι, ενώ τόνισε πως η σεισμική ακολουθία θα διατηρηθεί για αρκετές μέρες ακόμη, ίσως και εβδομάδες.
Αναλυτικά, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Εξακολουθεί η έξαρση που είχαμε τις δύο τελευταίες ημέρες. Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά στη 1 το μεσημέρι, έτσι ώστε να εκτιμήσουμε όλοι οι επιστήμονες την κατάσταση που έχει διαγραφεί έως τώρα.
Θα γίνουν εκτιμήσεις και στη συνέχεια θα γίνουν προτάσεις προς τους υπεύθυνους φορείς έτσι ώστε να σχεδιαστούν και οι επόμενες επιχειρησιακές δράσεις.
Είναι πρόωρο να μιλάμε ακόμη για εκτόνωση του φαινομένου. Αυτό που τονίσαμε και χθες στην Επιτροπή είναι πως η σεισμική δραστηριότητα δεν θα πάψει να υπάρχει τις επόμενες ημέρες. Θα διατηρηθεί αρκετές μέρες ακόμα, ίσως και αρκετές εβδομάδες δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου.
Έτσι λοιπόν κάθε μέρα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάζει προκειμένου να βλέπει τα νέα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και να διατυπώνει τις απόψεις της προς την Πολιτεία».