Σχολεία: Την Τετάρτη το πρώτο κουδούνι της χρονιάς - Όλες οι νέες αλλαγές
Τι ισχύει με τα κινητά στα σχολεία, το ψηφιακό φροντιστήριο, οι απουσίες - Οι αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά.
Αύριο, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, θα ηχήσει στα σχολεία όλης της χώρας το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, με τους μαθητές όλων των ηλικιών να πηγαίνουν στα σχολεία τους για τον αγιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ημέρα στα σχολεία για τη νέα χρονιά, θα γίνει με τον καθιερωμένο αγιασμό, που έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο κουδούνι για τον αγιασμό θα χτυπήσει στις 08:15 π.μ. στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι μαθητές θα προμηθευτούν τα βιβλία τους μέχρι την Παρασκευή.
Τη φετινή χρονιά, ωστόσο, «ποδαρικό» κάνει και μια σειρά από αλλαγές για τους μαθητές όλων των ηλικιών, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τις απουσίες των μαθητών, τις αποβολές αλλά και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων μέσα στις σχολικές μονάδες.
Κινητά στο σχολείο
Δεν αποκλείεται φέτος οι μαθητές μόλις φτάνουν στο σχολείο να υποχρεώνονται να κλειδώνουν σε ειδικό ντουλάπι τα κινητά τους και να τα παραλαμβάνουν μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (8/9) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στα κινητά.
«Θα επιμείνω στο κινητό τηλέφωνο», είπε ο πρωθυπουργός, «γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι το κινητό ειδικά στο σχολείο δημιουργεί διάσπαση προσοχής και το ξέρουν οι γονείς. Θα υπάρξουν δυσκολίες και αντιδράσεις στην εφαρμογή του μέτρου αλλά θα επιμείνουμε. Θέλουμε τα κινητά στις τσάντες. Κάνουμε το πρώτο βήμα. Θέλω να θυμίσω ότι στο εξωτερικό σε άλλα σχολεία έχουν προχωρήσει παραπέρα με ειδικά “lockers” που τα κλειδώνουν τα κινητά και τα παίρνουν όταν φύγουν. Δεν αποκλείω τίποτα».
Οι ποινές
Ανεξάρτητα από το αν τελικά υλοποιηθεί το υπό μελέτη «κλείδωμα» των κινητών των μαθητών σε ντουλάπι, υπάρχει ήδη πλαίσιο της χρήσης κινητού από τους μαθητές που από φέτος αυστηροποιείται, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα εν ώρα μαθήματος. Από τη νέα σχολική χρονιά, λοιπόν, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή, που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Ειδικότερα: Αν μαθητής/τρια έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.
Αποβολές
Τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ των μαθητών έχουν θορυβήσει το υπουργείο Παιδείας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, από τη φετινή σχολική χρονιά δρομολογείται η αναθεώρηση με κατεύθυνση προς την αυστηροποίηση των ποινών στους μαθητές. Οι ποινές θα είναι αυστηρές τόσο για περιστατικά βίας εντός, αλλά και εκτός σχολικής αίθουσας. Βεβαίως, για τη συντριπτική πλειοψηφία παραβατικών περιστατικών μαθητών και μαθητριών θα αρκεί μια προφορική παρατήρηση ή επίπληξη, ή και η αποβολή από το μάθημα για μια ώρα, ανάλογα με την κρίση του εκπαιδευτικού.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις ακραίων περιστατικών οι ποινές θα κλιμακώνονται ανάλογα, με αποβολή από το σχολείο για τρεις μέχρι και πέντε ημέρες, ενώ δεν θα λείψουν και πιο αυστηρά μέτρα, όπως ο αποκλεισμός του μαθητή ή της μαθήτριας από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις που διοργανώνει το σχολείο, ενώ σε πιο ακραία περιστατικά δεν θα λείπουν και οι επιλογές για αλλαγή τμήματος και σε έσχατη ανάγκη και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Οι απουσίες
Ταυτόχρονα, αλλάζει και το πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.
Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.
Ψηφιακό φροντιστήριο
Η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς θα κάνει πρεμιέρα, πιλοτικά, στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια. Επίσης, η διδασκαλία θα αφορά και 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.
Ακόμη, το Ψηφιακό Φροντιστήριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή. Ήδη, είναι διαθέσιμο το υλικό από τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.
Εφαρμογή e-parents
To νέο ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.