Σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές - Τι ισχύει για τα κινητά
Με σημαντικές αλλαγές και αυστηροποίηση των ποινών για μαθητές και γονείς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά 2024-2025.
Έφτασε η μεγάλη ημέρα όπου όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει στις 8 το πρωί ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο καθιερωμένος αγιασμός. Οι μαθητές των δημόσιων σχολείων θα προμηθευθούν τα σχολικά συγγράμματα τα οποία σε ορισμένες τάξεις έρχονται με αλλαγές.
Όσον αφορά στις σημαντικές αλλαγές που εισάγονται στα σχολεία μεταξύ άλλων είναι χρήση του κινητού τηλεφώνου εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η πλατφόρμα e-parents. Αλλαγές αναμένονται και όσον αφορά στις απουσίες, το ποινολόγιο των μαθητών, το ολοήμερο σχολείο. Επίσης από φέτος σε λειτουργία θα τεθούν οι διαδραστικοί πίνακες.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κουδούνι σήμερα δεν θα ισχύσει για τους μαθητές των περιοχών απ' όπου αναμένεται να περάσει η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ». Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι οι εξής: η Ανατολική Μακεδονία Θράκη, η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος.
«Το κινητό στην τσάντα»
Δάσκαλοι και καθηγητές χρόνια τώρα ζητούν να σταματήσει η κατάσταση αυτή με τα κινητά και να μπει μια τάξη καθώς όχι μόνο εμποδίζει την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία αλλά όπως υποστηρίζουν το κινητό αποσπά πλήρως τα παιδιά από το μάθημα.
Ο κανόνας «το κινητό στην τσάντα», που εισάγει στα ελληνικά σχολεία ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναβαθμίζει τους περιορισμούς που ήδη ίσχυαν στους εσωτερικούς κανονισμούς κάθε σχολείου, πλαισιωμένους με πειθαρχικές κυρώσεις. Η διαφορά εδώ είναι ότι τα κινητά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε στο διάλειμμα, κάτι που ακόμα και αν τυπικά απαγορευόταν, δεν εφαρμοζόταν στην πράξη.
Έτσι τώρα σε περίπτωση χρήσης κινητού εντός του σχολείου, προβλέπεται ένα πλέγμα ποινών που ξεκινά από ωριαία αποβολή και μπορεί να φτάσει έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, το «ποινολόγιο» για τη χρήση κινητών τηλεφώνων προβλέπει:
- Εμφάνιση ή χρήση κινητού τηλεφώνου: αποβολή μίας ημέρας
- Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση/μαγνητοφώνηση συμμαθητή ή καθηγητή χωρίς συναίνεση: αποβολή 3 ημέρες
- Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση/μαγνητοφώνηση συμμαθητή ή καθηγητή με συναίνεση: αποβολή 1-3 ημέρες
- Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων:5νθημερη αποβολή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό εύλογα γονείς και μαθητές ρωτούν αν η απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει και τη χρήση smartwatch.
H αλήθεια είναι ότι το παραπάνω ερώτημα επί της ουσίας απαντάται από την προυπάρχουσα εγκύκλιο βάσει της οποίας απαγορεύεται ρητά η κατοχή από τους μαθητών πέραν των κινητών και οποιαδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνιδιού που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Αυστηροποίηση ποινών και αποβολές
Αναθεωρημένη έρχεται η αυστηροποίηση των ποινών σε μαθητές ύστερα από την ραγδαία αυξανόμενη βία και παραβατικότητα που παρατηρείται και που έχει θορυβήσει γονείς εκπαιδευτικούς ακόμη και το υπουργείο Παιδείας. Οι ποινές θα αφορούν περιστατικά βίας ανάμεσα σε μαθητές εντός και εκτός σχολείων. Βεβαίως, για τη συντριπτική πλειοψηφία παραβατικών περιστατικών μαθητών και μαθητριών θα αρκεί μια προφορική παρατήρηση ή επίπληξη, ή και η αποβολή από το μάθημα για μια ώρα, ανάλογα με την κρίση του εκπαιδευτικού.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις ακραίων περιστατικών οι ποινές θα κλιμακώνονται ανάλογα, με αποβολή από το σχολείο για τρεις μέχρι και πέντε ημέρες, ενώ δεν θα λείψουν και πιο αυστηρά μέτρα, όπως ο αποκλεισμός του μαθητή ή της μαθήτριας από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις που διοργανώνει το σχολείο, ενώ σε πιο ακραία περιστατικά δεν θα λείπουν και οι επιλογές για αλλαγή τμήματος και σε έσχατη ανάγκη και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για την πρόοδο των παιδιών τους
Ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων ενισχύεται, καθώς αυτοί έχουν τη συνολική ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μαθητών και των μαθητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην υπουργική απόφαση για την οργάνωση των σχολείων δίνεται μεγάλη σημασία στην ενημέρωση καθώς και στον ρόλο και την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι γονείς/κηδεμόνες τους. Όσον αφορά την ενημέρωση των γονέων, θεσπίζονται αυστηρές διαδικασίες επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων σε κινητό ή email.
e-Parents για τις κοπάνες
Από την φετινή σχολική χρονιά ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς, οι γονείς θα μαθαίνουν realtime τυχόν... κοπάνες των παιδιών τους από το σχολείο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία, ενώ αποσύρεται η αρχική εξαγγελία, σύμφωνα με τη οποία θα γίνονταν προσμέτρηση των καθυστερημένων προσελεύσεων των μαθητών στην αίθουσα στις απουσίες (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25).
Η «λυπητερή» μέσω εφορίας για ζημιές στα σχολεία
Μια σημαντική αλλαγή που θα ζημιώνει την τσέπη των γονέων και κηδεμόνων αφορά τις ζημιές που θα προκαλούν στα σχολεία οι μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου.
Την περασμένη χρονιά διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές εντός σχολικών ιδρυμάτων γεγονός που κινητοποίησε το υπουργείο παιδείας να λάβει αυστηρότερες αποφάσεις και να στείλει τον λογαριασμό τους γονείς των υπαιτίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά το μέτρο της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία από γονείς, ο κ. Πιερρακάκης αφού απάντησε ότι «κάθετα ναι» θα λειτουργήσει, στη συνέχεια εξήγησε για τον καταλογισμό ότι θα ξεκινάει από τον σύλλογο διδασκόντων στο σχολείο, θα προστίθεται ο Δήμος στην εξίσωση γιατί τα σχολεία ανήκουν στους Δήμους και από κει και πέρα αν ο γονιός δεν θελήσει να πληρώσει τη συγκεκριμένη ζημιά, αυτό πλέον θα πηγαίνει στην Εφορία και θα βεβαιώνεται από εκεί.
Νέα βιβλία και πολλαπλό σύγγραμμα και στα σχολεία
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης των σχολικών συγγραμμάτων, καθώς πολλά από αυτά έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 20 ετών. Φιλοδοξία είναι το σχολικό έτος 2026-27 οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα του πολλαπλού βιβλίου σε έντυπη μορφή. Για φέτος προβλέπονται σημειακές αλλαγές σε επτά σχολικά βιβλία σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια.
Τα βιβλία είναι τα εξής:
Δημοτικό: Γλώσσα (ΤΕΥΧΟΣ 1) της Ε΄ τάξης
Γυμνάσιο: Η Μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Σύγχρονο κόσμο της Γ' τάξης
Λύκειο: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας - Μάθημα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής (Γενικά Λύκεια Γ' Λυκείου - Εσπερινά), Λατινικά (ΤΕΥΧΟΣ Α') - Μάθημα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (Γενικά Λύκεια Β' Λυκείου - Εσπερινά), Ορθόδοξη πίστη και λατρεία - Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Α' Λυκείου - Εσπερινά), ΕΠΑΛ-Μάθημα Γενικής Παιδείας (Α ΕΠΑΛ,Α ΕΠΑΛ.ΕΣΠ), Χριστιανισμός και Θρησκεύματα - Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Β' Λυκείου - Εσπερινά), Χριστιανισμός και σύγχρονος κόσμος - Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Γ' Λυκείου - Εσπερινά).
Έρχεται ο διαδραστικός πίνακας
Η χρήση του διαδραστικού πίνακα είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, πριν από μήνες. Φέτος είναι η πρώτη σχολική χρονιά που θα γίνει καθολική χρήση σε όλα τα σχολεία και είναι ένα στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και να διαπιστωθεί εάν είναι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.