Όταν ο παππούς της Ελισάβετ υποβλήθηκε σε ευθανασία – Η «κατάρα» που ακολούθησε
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια είναι και αυτή της «ευθανασίας» του βασιλιά Γεωργίου Ε’, για τους μη γνωρίζοντες του παππού της βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόκειται για μία από αυτές τις ιστορίες που άνετα θα μπορούσε να γίνει ξεχωριστό επεισόδιο στο «Crown» καθώς έχει λίγο απ' όλα: Ίντριγκα, σκάνδαλο και ατυχείς συμπτώσεις...
Μάλιστα, για πολλά χρόνια στην τοπική κοινή γνώμη επικρατούσε η άποψη πως μετά την ευθανασία στον Γεώργιο Ε', μία «κατάρα» ακολούθησε τα επόμενα άτομα που έκατσαν στον θρόνο, κάτι που θεωρείται πως έληξε μετά τον ερχομό στη μοναρχία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ειδικότερα, ήταν -σαν σήμερα- γύρω στις 11 το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 1936, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ κειτόταν σε κώμα στο κάστρο Σάντριγχαμ, καταβεβλημένος μετά από πολυετή ασθένεια. Τότε ο γιατρός του έκανε δύο ένεσεις -μία με μορφίνη και μία με κοκαΐνη- κάτι που θα επιτάχυνε τη ζωή του βασιλιά «να οδηγηθεί ειρηνικά στο τέλος της».
Καθυστέρησαν την ανακοίνωση του θανάτου για να γίνει πρωτοσέλιδο στους Times
Επίσης, στο Παλάτι θεωρήθηκε πολύ πιο ταιριαστό η φαινομενικά αναπόφευκτη ανακοίνωση να γίνει στο πρωινό φύλλο των Times, αντί σε κάποια «πιο ακατάλληλη» απογευματινή φυλλάδα. «Ένα ειρηνικό τέλος τα μεσάνυχτα» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου που είχε προετοιμαστεί και δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα για τον θάνατο του βασιλιά.
Μέχρι ο γιατρός του βασιλιά Γεωργίου, λόρδος Ντόσον, και η σύζυγός του να πεθάνουν, δεν είχε γίνει η παραμικρή αναφορά στην ευθανασία (ή τον φόνο εκ προμελέτης, ανάλογα πως το βλέπει κανείς) -την «αποστολή ελέους», όπως το είχε θέσει ο λόρδος Ντόσον- που είχε εκτελεστεί στην πραγματικότητα.
Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Εδουάρδου που δεν μακροημέρευσε
Ο διάδοχος του θρόνου – ο οποίος στέφθηκε ως Εδουάρδος Η’ μέχρι που παραιτήθηκε- είχε καταστήσει σαφές ότι, αν η ασθένεια ήταν βέβαιο πως θα απέβαινε μοιραία, δεν ήθελε να παραταθεί η ζωή του βασιλιά. Το γεγονός πως η σχέση με τον πατέρα του δεν ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια, έχει προκαλέσει μία περαιτέρω αμηχανία, παρόλο που (δεδομένων όσων ακολούθησαν) κανείς δεν μπορεί να πει πως επιθυμούσε τον θρόνο για τον εαυτό του. Ωστόσο, γεγονός επίσης παραμένει ότι εδώ δεν μιλάμε τόσο για μη παράταση της ζωής του βασιλιά, όσο για σκόπιμο τερματισμό της.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Εδουάρδος Η’ είναι ο βασιλιάς που παραιτήθηκε από τον θρόνο επειδή ήθελε να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Ουώλλις Σίμπσον, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη βρετανική συντηρητική κοινωνία. Τον θρόνο στη συνέχεια πήρε ο αδελφός του, Αλβέρτος, που βασίλευσε ως Γεώργιος ΣΤ’. Πρόκειται για τον πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ και τον παππού του νυν βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου.
Επιστρέφοντας, όμως στα περί ευθανασίας του Γεωργίου Ε΄, η άποψη του ίδιου του Ντόσον κατέστη αρκετά σαφής στη διάρκεια μίας μεταγενέστερης συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων. «Οφείλουμε να καθιστούμε τον θάνατο πιο ανώδυνο» είπε, «ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει συντόμευση της διάρκειας ζωής» - «για τ’ όνομα του Θεού, αν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε, τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο».
Fake news και fun facts
Η κωμική ιστορία αναφορικά με τα τελευταία λόγια του Γεωργίου -πώς, όταν ενημερώθηκε ότι σύντομα θα ανέρρωνε στο Μπόγκνερ Ρίτζις, είπε «στο διάβολο το Μπόγκνερ»- αποτελεί πιθανότατα προϊόν μυθοπλασίας, και επινοήθηκε για να συγκαλύψει ένα πρόβλημα για το οποίο η βρετανική κοινωνία εξακολουθεί να μην έχιε λύση...
Fun fact: Ο Γεώργιος Ε΄ ενταφιάστηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, στις 28 Ιανουαρίου 1936. Στα τέλη του ίδιου έτους, ο βασιλιάς Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον θρόνο, αφήνοντας τον στον αδελφό του Αλβέρτο, που επέλεξε να βασιλεύσει ως Γεώργιος ΣΤ΄. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που το 1936 έχει μείνει γνωστό στη Βρετανία ως το «Έτος των Τριών Βασιλέων».
Fun fact Νο2: Κατά τη μεταφορά της σορού του Γεωργίου Ε’ στο Ουέστμινστερ Χολ, μέρος από το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα έπεσε από το φέρετρο και προσγειώθηκε σε μια υδρορροή. Το συγκεκριμένο περιστατικό σόκαρε τους παριστάμενους, με τον νέο βασιλιά Εδουάρδο Η΄, να αναρωτιέται εάν επρόκειτο για έναν κακό οιωνό για τη βασιλεία του. Πριν τελειώσει ο χρόνος είχε παραιτηθεί...
(με πληροφορίες από το βιβλίο «On this day in history» του Dan Snow)