Βασιλικοί οίκοι σε αναταραχή: Βαριές ασθένειες και σενάρια διαδοχής
Ο συναγερμός που σήμανε στη Βρετανία μετά τις ανακοινώσεις για την υγεία της πριγκίπισας Κέιτ και του βασιλιά Καρόλου , θυμίζουν πως οι «γαλαζοαίματοι» υπόκεινται στους ίδιους βιολογικούς κανόνες με τους υπόλοιπους θνητούς μόνο που οι ασθένειές του προκαλούν το ενδιαφέρον του έθνους τους αλλά και άλλων κρατών καθώς η έστω προσωρινή ή μακροχρόνια απουσία από τα καθήκοντά τους αλλάζει προγράμματα αλλά και πολιτικές.
Οι καπνιστές του Μπάκιγχαμ
Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε απασχολήσει με θέματα υγείας τον βρετανικό Τύπο και φρόντιζε να κάνει σωστή διατροφή άλλα μέλη της οικογένειάς της αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας που οδήγησαν όχι μόνο σε τρομακτικά σενάρια για τον οίκο των Windsor αλλά και σε αναπάντεχους για εκείνη θανάτους.
Τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας πέθαναν παλεύοντας είτε με τον καρκίνο των πνευμόνων είτε από άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Πρόκειται για τον παππού της Ελισάβετ, Εδουάρδο Ζ’ , τον θείο της και παραιτηθέντα βασιλιά, Εδουάρδο Η’ , τον πατέρα της Γεώργιο Ε’ και την αδελφή της Μαργαρίτα. Όλοι τους υπήρξαν φανατικοί καπνιστές και υποβλήθηκαν σε βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η πριγκίπισσα Μαργαρίτσα υπέστη και πολλά εγκεφαλικά.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελισάβετ δεν κάπνισε ποτέ, ενώ έπεισε και τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου να κόψει το κάπνισμα.
Οι… χαμένες εξαδέλφες
Το 1987 τα ανάκτορα βρέθηκαν στη δίνη τρομερών αποκαλύψεων με πρωτοπόρο την εφημερίδα The Sun. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα δύο πρώτες εξαδέλφες της βασίλισσας Ελισάβετ, έπασχαν από νοητική υστέρηση που είχε σταματήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους στην ηλικία των τριών ετών.
Πρόκειται για τις κόρες του αδελφού της βασιλομήτορος Μαργαρίτας, Νερίσα και Κάθριν οι οποίες αποδείχθηκε ότι είχαν σταλεί έγκλειστες σε ίδρυμα το 1941 όταν ήταν σε ηλικία 15 (Νερίσα) και 22 (Κάθριν), ενώ από το 1963 είχε δηλωθεί στο βιβλίο της αγγλικής αριστοκρατίας πως είχαν πεθάνει το 1940 και το 1961 αντίστοιχα.
Τελικά το παλάτι παραδέχθηκε πως βρίσκονταν εν ζωή. Η βασιλομήτωρ Μαργαρίτα δήλωσε πως πληροφορήθηκε ότι οι ανιψιές της ζούσαν το 1982, ωστόσο από όσα αποκαλύφθηκαν φαίνεται πως κάποιος από τα ανάκτορα έστελνε σε ετήσια βάση 125 λίρες για τα νοσήλιά τους.
Η ασθένεια από την οποία έπασχαν οι δύο εξαδέλφες της τότε βασίλισσας Ελισάβετ έδωσαν τροφή σε σενάρια – τρόμου περί κληρονομικότητας, τα οποία τουλάχιστον έως σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί.
Η ειλικρινής πριγκίπισσα της Νορβηγίας
Στο Όσλο την πρωτεύουσα της Νορβηγίας η κοινή γνώμη ασχολείται καλοπροαίρετα και με ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας, Μέτε Μάριτ, η οποία πάσχει από χρόνια πνευμονική ίνωση, μια δύσκολη και επώδυνη ασθένεια που δημιουργεί πληγές στους πνευμονικούς ιστούς.
Η ίδια σε συνέντευξή της για τα 50α της γενέθλια παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση και υπήρξε απόλυτα ειλικρινής προς τους υπηκόους της, πράγμα σπάνιο για ένα μέλος βασιλικής οικογένειας.
«Υπάρχουν αρκετά δύσκολα και επώδυνα πράγματα γύρω από αυτή την ασθένεια, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και κάτι ωραίο επειδή βρίσκεις τον εαυτό σου. Είναι μια ευκαιρία να ζήσεις με λίγο πιο αργό ρυθμό και να ανακαλύψεις που πράγματα σου δίνουν και ποια σου παίρνουν ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Για εκείνους που ζουν με κάτι σαν κι αυτό, που δεν είναι ορατό, όπως στην περίπτωσή μου, είναι σκληρό. Επειδή ο κόσμος όταν δεν βλέπει είναι δυσκολότερο να καταλάβει. Έχω μάθει να σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και να βρω τι μπορώ να κάνω μέσα στα δικά μου όρια».
Στο τέλος Σεπτεμβρίου το παλάτι ανακοίνωσε πως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πριγκίπισσα θα ανέβαλε κάθε προγραμματισμένη παρουσία της μέχρι και τον Οκτώβριο. Ωστόσο στις 20 Δεκεμβρίου 2023 ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκε θετική στην Covid-19 και ως εκ τούτου το παλάτι θα προχωρούσε στην αναβολή της καθιερωμένης λειτουργίας στο βασιλικό παρεκκλήσι για τα Χριστούγεννα.
Η Μέτε Μάριτ είχε αποτελέσει θέμα για τις στήλες των περιοδικών και των εφημερίδων όταν γνώρισε το 1999 τον διάδοχο του θρόνου, Χαακόν. Η ίδια ήταν ήδη μητέρα ενός δίχρονου αγοριού, του οποίου ο πατέρας βρισκόταν στη φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών. Τελικά ο πρίγκιπας Χαακόν, παρέμεινε σταθερός στην επίλογή του και το 2001 παντρεύτηκε τη Μέτε Μάριτ.
Αναβρασμός στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου
Η χρονιά φαίνεται πως δεν έχει μπει καλά στην Ιαπωνία . Ο σεισμός, η σύγκρουση των αεροσκαφών και τώρα η είδηση πως η διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου, Κίκο, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Η καθ’όλα υγιής μέχρι πρότινος πριγκίπισσα της Ιαπωνίας, αναγκάστηκε να ματαιώσει τις εμφανίσεις της στις διάφορες τελετές για την πρωτοχρονιά, ενώ το παλάτι ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει γαστρεντερολογικό πρόβλημα υγείας.
Πληροφορίες λένε πως η πριγκίπισσα Κίκο δεν αισθανόταν καλά από τα τέλη του 2023 ωστόσο εμφανίστηκε σε κάποιες εκδηλώσεις αφού πρώτα πήρε την έγκριση των θεραπόντων ιατρών της.
Ωστόσο φαίνεται πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε σε απουσία από ορισμένες υποχρεώσεις της. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η Κίκο δεν είχε απασχολήσει για τέτοια θέματα παρά μόνο όταν είχε κάποιες μικρές επιπλοκές στις εγκυμοσύνες της.