Σαν σήμερα, ένας μετεωρίτης «έσκισε τη γη στα δύο» - Νόμιζαν ότι ήταν το τέλος του κόσμου
Στις 30 Ιουνίου του 1908 σημειώθηκε το μεγαλύτερο «συμβάν πρόσκρουσης» στην καταγεγραμμένη Ιστορία.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας θυμόταν πως, την ώρα που καθόταν να πάρει το πρωινό του, «ο ουρανός σκίστηκε στα δύο και σε μεγάλο ύψος όλο το δάσος καλύφθηκε από φωτιά». Ακολούθησε ένα κύμα έντονης θερμότητας, ενώ ένας γιγάντιος γδούπος έδωσε έπειτα τη θέση του σε έναν επίμονο θόρυβο «σαν βράχια που γκρεμίζονται ή κανόνια που βαράνε».
Πολλοί ήταν οι μάρτυρες που παρομοίασαν τον ήχο με κανόνια. Δεν ήταν όμως κάποια ομοβροντία πυροβολικού, αλλά κάτι χειρότερο. Το μεγαλύτερο συμβάν πρόσκρουσης στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Σαν σήμερα, 30 Ιουνίου, το 1908, ένας μετεωρίτης έπεσε στη Σιβηρία, κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, από όπου παίρνει το όνομά της η ευρύτερη περιοχή.
Παρότι αποκαλείται «συμβάν πρόσκρουσης», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο μετεωρίτης θρυμματίστηκε σε ύψος πολλών χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος, πράγμα που εξηγεί την απουσία κρατήρα. Το ότι αυτό συνέβη πάνω από μία εν πολλοίς ακατοίκητη περιοχή αποτελούσε ασύλληπτα καλή τύχη και έτσι δεν αναφέρθηκαν ποτέ ανθρώπινες απώλειες. Όμως μία έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κάπου 80 εκατομμύρια δέντρα υπέστησαν τρομακτική καταστροφή.
«Οι γυναίκες έκλαιγαν πιστεύοντας πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου»
Μία μαρτυρία περιγράφει το συμβάν με δέντρα να γκρεμίζονται, κεραυνούς να πέφτουν, έναν άνεμο τόσο ισχυρό που σήκωνε ανθρώπους στον αέρα και τη γη να τρέμει ολόκληρη. Εν τω μεταξύ, από τον καθαρό ουρανό, ένα «αλλόκοτα λαμπρό κυανόλευκο ουράνιο σώμα (αδύνατο να το κοιτάξεις απευθείας)» έπεσε προς το έδαφος και μετατράπηκε «σε μία γιγάντια στήλη μαύρου καπνού». Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας έγραψε πως «Όλοι οι χωρικοί πανικοβλήθηκαν και ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ οι γυναίκες έκλαιγαν πιστεύοντας πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου».
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η επιστημονική ανάλυση της περιοχής να αποκαλύψει ίχνη χημικών στοιχείων που υποδεικνύουν μία τεράστια πρόσκρουση εξωγήινου αντικειμένου. Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν επίπεδα ιριδίου παρόμοια με εκείνη στο όριο μεταξύ Παλαιογενούς και Κρητιδικής Περιόδου, όταν πιστεύουμε ότι ένα συμβάν μαζικού αφανισμού κατέστρεψε τις περισσότερες μορφές ζωής του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.