Πόσο υγιεινά είναι τα οστρακοειδή σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλασσινά;
Γενικά, τα ψάρια, όπως ο ψητός σολομός, είναι μια εξαιρετική επιλογή τροφής. Ισχύει το ίδιο για τα οστρακοειδή;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, μπορούμε να ανατρέξουμε στη βάση δεδομένων θρεπτικών συστατικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η βάση είναι δωρεάν και εύκολη στη χρήση, αν και περιλαμβάνει μόνο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που έχει επιλέξει το τμήμα. Για λόγους σύγκρισης, όλες οι ποσότητες είναι τυποποιημένες στα 85 γραμμάρια, που είναι μικρότερη από την τυπική μερίδα πολλών θαλασσινών.
Ωμέγα-3 και οστρακοειδή
Αν προτιμάτε τα ψάρια ψυχρών νερών, όπως ο σολομός, για τα ωμέγα-3 τους, τα οστρακοειδή ίσως δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική. Ο αστακός περιέχει ελάχιστα ωμέγα-3, ενώ οι γαρίδες και τα μαλάκια δεν αποτελούν σημαντικά υποκατάστατα. Το καλαμάρι, το γαλάζιο καβούρι και τα στρείδια έχουν περίπου το ένα τέταρτο της ποσότητας ωμέγα-3 του σολομού, ή σχεδόν όσο ένα ψάρι όπως η γλώσσα. Μια μέτρια μερίδα θα προσφέρει περίπου ένα γραμμάριο ωμέγα-3, που είναι ικανοποιητική ποσότητα.
Αν αυτό που ψάχνετε είναι η πρωτεΐνη, τότε ο αστακός μπορεί να σας καλύψει, καθώς είναι εξίσου θρεπτικός στον τομέα αυτό με τον σολομό (αν και τα μύδια έχουν ελαφρώς λιγότερη πρωτεΐνη). Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, όμως, είναι το χταπόδι.
Διαβάστε περισσότερα για τα διατροφικά οφέλη των οστρακοειδών.