Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα ψάρια και θαλασσινά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρώπης
Τα ψάρια που είχαν τις περισσότερες κοινοποιήσεις για ζητήματα ασφαλείας στην πλατφόρμα ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων,

Τα τελευταία χρόνια τα ψάρια στην Ευρώπη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ρύπων, κυρίως λόγω της συσσώρευσης βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών. Αυτό οφείλεται στη θέση τους στην τροφική αλυσίδα και στις περιβαλλοντικές συνθήκες των υδάτων όπου ζουν.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Water του mdpi ανέλυσε τις ειδοποιήσεις του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) για τα θαλασσινά κατά την περίοδο 1996-2020 ανά κίνδυνο, έτος, προϊόν, χώρα κοινοποίησης, χώρα προέλευσης, τύπο κοινοποίησης, βάση κοινοποίησης, κατάσταση διανομής και δράση που έγινε. Το RASFF είναι μία πλατφόρμα ενημέρωσης που διασφαλίζει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών (αποστολή, λήψη και απάντηση) σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (χημικά, βιολογικά, φυσικά και αλλεργιογόνα) μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η μελέτη ασχολήθηκε με τις ειδοποιήσεις από το 1996 έως το 2020. Πιο συχνά αναφέρθηκαν:
- οι γαρίδες 13%
- ο τόνος 10%,
- ο ξιφίας 9,6%,
- ο σολομός 5,5%,
- τα μύδια 4,7%
- ακολουθούν καλαμάρια, σκουμπρί, στρείδια και, μπακαλιάρος.
Οι κύριοι αναφερόμενοι κίνδυνοι ήταν παθογόνοι μικροοργανισμοί ( Listeria , Salmonella , Escherichia coli , Vibrio , νοροϊός, μεσόφιλα, Εντεροβακτηρίδια και ισταμίνη), βαρέα μέταλλα (υδράργυρος και κάδμιο), κτηνιατρικά προϊόντα, κατάσταση υγιεινής, παράσιτα ( Anisakis ) και πρόσθετα/αλλεργιογόνα (θειώδη).
Μόλυνση από βαρέα μέταλλα: Τα μεγαλύτερα και μακρόβια ψάρια, όπως ο γαλέος, ο ξιφίας και ο τόνος, τείνουν να συσσωρεύουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Έρευνα έδειξε ότι κατεψυγμένες φέτες γαλέου από τον Νοτιοανατολικό Ατλαντικό υπερέβαιναν κατά 60% τα επιτρεπόμενα όρια υδραργύρου, με συγκεντρώσεις έως 805 μικρογραμμάρια ανά κιλό, ενώ το όριο είναι 500 μικρογραμμάρια.
Παράσιτα Anisakis: Μεταξύ 1993 και 2023, καταγράφηκαν 885 κοινοποιήσεις στο RASFF για παρασιτική προσβολή, με το 73,6% να αφορά το παράσιτο Anisakis spp. Τα ψάρια που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το σκουμπρί του Ατλαντικού, τον ευρωπαϊκό μερλούκιο και την ευρωπαϊκή πεσκαντρίτσα.
CIBUM.GR
Συστάσεις για τους καταναλωτές
Ποικιλία στη διατροφή: Καταναλώστε διάφορα είδη ψαριών για να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης σε συγκεκριμένους ρύπους.
Προτίμηση σε μικρότερα ψάρια: Τα μικρότερα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων.
Ενημέρωση: Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για τυχόν προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών ψαριών.
Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί σχετικά με την προέλευση και την ποιότητά τους.