Πώς θα φτιάξετε ζουμερό κέικ σοκολάτας για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Γιορτάστε την ημέρα των ερωτευμένων με ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας που θα φτιάξετε οι ίδιοι! Βρείτε τη συνταγή και χρήσιμα tips.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/chocolatecake.jpg)
Το κέικ σοκολάτας είναι το απόλυτο γλυκό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και όχι τυχαία. Η σοκολάτα είναι σύμβολο αγάπης, πάθους και ρομαντισμού. Από την εποχή των Αζτέκων θεωρούνταν αφροδισιακή, ενώ στην Ευρώπη καθιερώθηκε ως το πιο δημοφιλές δώρο μεταξύ των ερωτευμένων.
Επιστημονικά, η σοκολάτα περιέχει ουσίες όπως η φαινυλαιθυλαμίνη, που συνδέεται με το αίσθημα της ευφορίας και της αγάπης. Ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ ανεβάζει τη διάθεση και δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για μια ρομαντική βραδιά.
Γευστικά, μπορεί να συνδυαστεί με φράουλες, σαντιγί ή ρευστή σοκολάτα, προσθέτοντας ακόμα περισσότερη ένταση.
Ας δούμε πώς θα το φτιάξετε στο σπίτι!
Υλικά
- 150 γρ. σοκολάτα (60-70% κακάο), ψιλοκομμένη
- 225 γρ. βούτυρο
- 225 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 πρέζες κανέλα
- 2 βανίλιες
- 100 γρ. αμύγδαλο
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Βούτυρο και κακάο για τη φόρμα
Προετοιμασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση:
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε τη να γίνει χλιαρή, ώστε να μην κάψει τα αυγά όταν ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Ρίξτε τις βανίλιες και ανακατέψτε.
- Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα, το αμύγδαλο, το αλάτι και την κανέλα.
- Ενσωματώστε απαλά το κοσκινισμένο αλεύρι με μια σπάτουλα, ώστε το μείγμα να διατηρήσει τον όγκο του.
- Βουτυρώστε και πασπαλίστε με κακάο μια φόρμα 25 εκ. και αδειάστε μέσα το μείγμα.
- Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις, κάτω σχάρα) για περίπου 55 λεπτά.
- Αφήστε το κέικ να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και ξεφορμάρετέ το πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Πώς θα κάνετε το κέικ πιο λαχταριστό:
Για μια ακόμα πιο απολαυστική εμπειρία, ζεστάνετε ένα κομμάτι κέικ για λιγότερο από 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και συνοδεύστε το με μια μπάλα παγωτό, σιρόπι σοκολάτας ή λίγη κρέμα γάλακτος.
Πώς θα γίνει πιο αφράτο:
- Γεμίστε τη φόρμα μέχρι τη μέση, ώστε να φουσκώσει σωστά.
- Μην ανοίγετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Τοποθετήστε το κέικ στη μεσαία σχάρα για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Πώς να προσθέσετε κρέμα γάλακτος:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα γάλακτος με διάφορους τρόπους:
- Αντικαταστήστε το βούτυρο ή το λάδι στη ζύμη με κρέμα γάλακτος για πλούσια και ζουμερή υφή.
- Αναμείξτε ίση ποσότητα σοκολάτας και κρέμας γάλακτος και περιχύστε το κέικ με τη γκανάζ.
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί για να γαρνίρετε το κέικ.
- Συνδυάστε την κρέμα γάλακτος με βανίλια για μια ελαφριά κρέμα με την οποία θα γαρνίρετε επίσης το κέικ.
Αν δεν έχετε κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήστε 200 ml γάλα και 3 κ.σ. βούτυρο ως υποκατάστατο.
Ένα σοκολατένιο κέικ είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για μια ρομαντική βραδιά!