Πώς θα εξαφανίσετε τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σας
Πώς θα βάλετε τέλος σε κορεσμένα λίπη, συντηρητικά, πρόσθετα, σταθεροποιητές, και ομογενοποιητές.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τρόφιμα τα οποία περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή σπάνια στην κουζίνα» ή κατηγορίες πρόσθετων που κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο ή πιο ελκυστικό.
Στην πράξη, είναι προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε συστατικά μη προερχόμενα από τη φύση, όπως ζάχαρη, έλαια, λίπη, αλάτι, αντιοξειδωτικά, σταθεροποιητές και συντηρητικά.
Εδώ και χρόνια, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της επιστήμης, γιατί θεωρούνται ύποπτα για καρκίνο (π.χ. συντηρητικά), παχυσαρκία (π.χ. λιπαρές σάλτσες), και διαβήτη (π.χ. γλυκά). Ακόμα και η κατάθλιψη είναι στη λίστα των παθήσεων, αφού η υγεία της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας συνδέεται με τη γενικότερη ψυχική υγεία και την καλή διάθεση.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναλύσουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά, αλλά είναι σίγουρα πιο χρήσιμο να δούμε πώς θα τα αντικαταστήσουμε, ειδικά τη ζάχαρη, τα κορεσμένα-υδρογονωμένα έλαια, τα σιρόπια και τα υποκατάστατα πρωτεΐνης, με άλλα που είναι φυσικά και πιο επωφελή.
Σμούθις αντί για αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή, ειδικά αν δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά τα σμούθις είναι πολύ πιο γευστικά και επωφελή από διατροφικής άποψης. Με απλά λόγια, στα αναψυκτικά δεν θα βρείτε τίποτα χρήσιμο, ενώ στα σμούθις έχετε φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ηλεκτρολύτες.
Βρώμη αντί για συσκευασμένα δημητριακά
Το πρόβλημα με τα συσκευασμένα δημητριακά είναι ότι περιέχουν ζάχαρη, κάτι που φαίνεται αμέσως στη γεύση. Μπορείτε να αποφύγετε τα συσκευασμένα δημητριακά συνδυάζοντας βρώμη με ξηρούς καρπούς, κομμάτια μαύρης σοκολάτας, φρούτα, γιαούρτι και γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σάκχαρα, επωφελή λιπίδια (από τη σοκολάτα) και αντιοξειδωτικά.
Σπιτικό ποπκόρν αντί για συσκευασμένο
Το έτοιμο ποπκόρν περιέχει υδρογονωμένο βούτυρο, κορεσμένα λίπη και αλάτι. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο το βούτυρο, τόσο περισσότερο γευστικό αλλά και ανθυγιεινό είναι. Αντί για έτοιμο ποπκόρν, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σε ένα αντικολλητικό σκεύος για να βάλετε ελάχιστο ή ίσως και καθόλου λάδι. Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να φτιάξετε ποπκόρν χωρίς καθόλου λάδι. Το σπιτικό ποπκόρν είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
Γιαούρτι με φρούτα αντί για αρωματισμένο γιαούρτι
Το μόνο κακό που έχει το αρωματισμένο γιαούρτι είναι ότι περιέχει μόνο το εκχύλισμα που δίνει τη γεύση και όχι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων. Στην ίδια λογική με τα σμούθις, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αρωματισμένο γιαούρτι βάζοντας φρούτα με γιαούρτι στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα έχει πρωτεΐνη, σάκχαρα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Σπιτικό ντρέσινγκ αντί για συσκευασμένο
Οι συσκευασμένες σάλτσες προσφέρουν ευκολία αλλά δεν έχουν ούτε τη φρεσκάδα ούτε τη θρεπτική αξία που έχουν οι σπιτικές παρασκευές. Το να φτιάξει κανείς ένα ντρέσινγκ είναι πάρα πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξίδι, διάφορα βότανα και μπαχαρικά και μία ή δύο συνταγές από το διαδίκτυο.
Και μερικά που δεν χρειάζονται καν εξήγηση: τηγανιτές πατάτες αντί για πατατάκια (το μη χείρον βέλτιστον), χειροποίητες μπάρες δημητριακών αντί για έτοιμες, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για «λευκά», σπιτικές σάλτσες ζυμαρικών αντί για συσκευασμένες, ψητό ή βραστό κρέας αντί για ζαμπόν, σαλάμι και αλλαντικά.