Νέα μελέτη: Καλή η διαλειμματική νηστεία, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν για σοβαρές νόσους από την εφαρμογή διαλειμματικής νηστείας.
Οι ευεργετικές δράσεις της διαλειμματικής νηστείας είναι πολλές: μείωση βάρους (αν και ανακτάται εύκολα), μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, καθώς και μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου.
Ωστόσο, υπάρχουν και σοβαρές αντενδείξεις, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) που δημοσιεύεται στο Nature: η διαλειμματική νηστεία διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων στο έντερο, αλλά αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης όγκων.
Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε τρεις κατηγορίες: σε αυτά που νήστεψαν για 24 ώρες, αυτά που νήστεψαν για 24 ώρες και μετά τράφηκαν ελεύθερα για 24 ώρες και αυτά που τράφηκαν ελεύθερα (ομάδα ελέγχου). Έπειτα εξέτασαν τα βλαστοκύτταρα των εντέρων τους σε διάφορους χρόνους.
Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι η δεύτερη ομάδα, που νήστεψε για 24 ώρες και τράφηκε ελεύθερα για 24 ώρες, εμφάνισε τη μεγαλύτερη ικανότητα και ταχύτητα πολλαπλασιασμού των βλαστοκυττάρων του εντέρου σε σχέση με την ομάδα ελεύθερης διατροφής.
Τα κύτταρα επίσης ενεργοποίησαν ένα μονοπάτι κυτταρικής σηματοδότησης που λέγεται mTOR και έχει σχέση με τον μεταβολισμό, την αύξηση και τη ρύθμιση της σύνθεσης πρωτεϊνών. Ειδικότερα, φάνηκε ότι όταν ενεργοποιηθεί το μονοπάτι, παράγονται περισσότερες πολυαμίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των κυττάρων.
«Στη φάση της νηστείας, η δυνατότητα των κυττάρων να αξιοποιήσουν λιπίδια και λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας είναι μειωμένη», λέει ο Σίνια Ιμάντα, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΜΙΤ και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης. «Η περίοδος της ελεύθερης θρέψης μετά τη νηστεία είναι αυτή που οδηγεί την αναγέννηση», υπογραμμίζει.
Ο Ομέρ Γιλμάζ, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο ΜΙΤ, τόνισε ότι «είναι καλό για την αναγέννηση του οργανισμού, αλλά αν υπάρχουν καρκινικές μεταλλάξεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις στο έντερο».
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, όπως δημοσιεύεται στο Medical News Today, η έρευνα υποδηλώνει ότι κάποια από τα κύτταρα που αναπτύσσονται ταχύτατα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνους. Τα εντερικά κύτταρα που περιέρχονται σε αυτήν την κατάσταση υψηλής αναγέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καρκινικά.
Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν καρκινικά γονίδια κατά τη διάρκεια της ελεύθερης θρέψης, τα κύτταρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε προκαρκινικούς πολύποδες σε σχέση με την περίοδο της νηστείας. Επιπλέον, οι καρκινικές μεταλλάξεις που έγιναν κατά την περίοδο της ελεύθερης θρέψης είχαν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πολύποδες σε σύγκριση με την περίοδο της νηστείας.
Αν και τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, είναι πολύ πιθανό στον άνθρωπο τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα, αν, για παράδειγμα, η περίοδος της ελεύθερης θρέψης περιλαμβάνει κρέας μαγειρεμένο σε ψησταριά.
Οι ερευνητές της μελέτης τονίζουν ότι τα μεταβολικά μονοπάτια είναι πολύ σύνθετα και διασυνδέονται, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται προσεκτικές έρευνες για να φανούν οι επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας στον άνθρωπο. Παράλληλα με τα πολλά οφέλη που αυτή προσφέρει στον άνθρωπο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση πολλών νόσων, χρειάζεται να συνεχίσουμε να τη μελετάμε με προσεκτικό διαχωρισμό κάθε φάσης και συστηματική έρευνα.
Ο Ομέρ Γιλμάζ τονίζει ότι «έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον τι γίνεται στις περιόδους νηστείας και ελεύθερης θρέψης όταν υπάρχει έκθεση σε μεταλλαξογόνους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.
Πηγή Medical News Today, Euronews