Γιατί υπάρχει έξαρση των μολύνσεων από ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια;
Ποιος είναι ο περιβαλλοντικός παράγοντας που ευνοεί τις μολύνσεις από ιούς μέσω κουνουπιών;
Τα δημοσιεύματα για ιούς που μεταφέρονται με κουνούπια, κάποιες φορές με ολέθρια αποτελέσματα, πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες. Το NBC News αναφέρει ότι, σύμφωνα με το CDC, έχουν αναφερθεί 289 περιστατικά μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτά 195 άτομα παρουσίασαν σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές όπως φλεγμονή στον εγκέφαλο ή και παράλυση και 18 πέθαναν.
Μια άλλη περίπτωση ιού που μεταφέρεται με κουνούπια, ο αρμποϊός της ίππειας εγκεφαλίτιδας ανατολικού τύπου, είναι λιγότερο διαδεδομένος αλλά δυστυχώς περισσότερο θανατηφόρος. Σχολιάζοντας τον θάνατο ενός 41χρονου άντρα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η Δρ Έριν Στέιπλς του CDC αναφέρει ότι δεν παίζει ρόλο η ηλικία, ο ιός μπορεί να σκοτώσει. Περίπου ένας στους τρεις με έντονα συμπτώματα λόγω του ιού θα πεθάνει. Το αντίστοιχο νούμερο για τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι 10%.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις
Η πλειονότητα των μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου ή της ίππειας εγκεφαλίτιδας δεν συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό, οι ασθενείς θα εμφανίσουν πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και εξάντληση για διάστημα περίπου τριών ημερών έως δύο εβδομάδων από το τσίμπημα του κουνουπιού.
Ο Δρ Γουαλίντ Τζαβάιντ από το Mount Sinai Downtown εξηγεί ότι, αν κάποιος αρχίσει να έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, για να υπάρξει σωστή διάγνωση. Αυτό που είναι ενδιαφέρον επιστημονικά είναι ότι και οι δύο ιοί έχουν ίδια κλινική εικόνα, οπότε μόνο οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν ακριβώς τι συμβαίνει. Αν μάλιστα ο ασθενής έχει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό με παρακέντηση. Επίσης, ένας από τους λόγους που χρειάζονται εξετάσεις είναι ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουν πού εξαπλώνεται ο ιός.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλο ιό. Αυτό που μπορεί να γίνει, λέει ο Δρ Ίαν Λίπκιν από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, είναι να ενυδατώνεται ο ασθενής, να παίρνει αντιπυρετικά και να εξασφαλιστεί ότι δεν έχει αναπνευστική ανεπάρκεια.
Γιατί όμως υπάρχει τέτοια έξαρση;
Δεν είναι σίγουρο ότι το 2024 είναι η χειρότερη χρονιά στα χρονικά, ούτε ότι δεν θα υπάρξουν χειρότερες. Αλλά η εξάπλωση των δύο ιών ίσως σχετίζεται με την παγκόσμια θέρμανση, που συνοδεύεται με αύξηση της θερμοκρασίας και εντονότερη βροχόπτωση, δύο συνθήκες που ευνοούν την επιβίωση των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον Δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, από το Vanderbilt University Medical Center, η παγκόσμια θέρμανση ευνοεί την αναπαραγωγή του ιού στα κουνούπια και τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.