Πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες - Νέο εύρημα, μια ράμπα, ρίχνει φως στο μυστήριο
Η ανακάλυψη μίας αρχαίας ράμπας δείχνει πώς μπορεί να μεταφέρθηκαν οι λίθοι των πυραμίδων.
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ράμπα 4.500 ετών που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να χτιστούν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Αυτό το εύρημα είναι ίσως η απάντηση στο πώς μεταφέρθηκαν οι λίθοι που ζυγίζουν πάνω από 2,5 τόνους ο καθένας.
Η ράμπα στο Χάτναμπ
Σύμφωνα με το Live Science, η ράμπα ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λατομείο του Χάτναμπ στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στην Αγγλία πιθανολογούν ότι αυτή η ράμπα χρησιμοποιήθηκε για την ανύψωση των λίθων στην τελική τους θέση.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Γιάννης Γκουρντόν, συνδιευθυντής της αποστολής στο Χάτναμπ, αναφέρει ότι το σύστημα αποτελείται από την κεντρική ράμπα και δύο πλευρικές σκάλες με πολυάριθμες οπές για πασσάλους. Για τη μεταφορά, μάλλον, χρησιμοποιήθηκε ένα έλκηθρο με σκοινιά που ήταν δεμένα στους πασσάλους. Έτσι, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατόρθωσαν να μετακινήσουν τους λίθους σε κλίσεις πάνω από 20%.
«Αυτό το σύστημα», προσθέτει ο Γκουρντόν, «δεν έχει ανακαλυφθεί πουθενά στον κόσμο. Η μελέτη των σημαδιών των εργαλείων και δύο επιγραφών από τη βασιλεία του Χέοπα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα αυτό χρονολογείται τουλάχιστον στην εποχή που χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας».
Το τιτάνιο έργο της κατασκευής των Μεγάλων Πυραμίδων
Η Μεγάλη Πυραμίδα έχει ύψος 146 μέτρα και χτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάστηκαν 10 έως 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αν και υπήρχαν ενδείξεις για κάποιο είδος ανυψωτικής κατασκευής, δεν υπήρχαν αρχαιολογικά ευρήματα για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τουλάχιστον 100 επιγραφές που εξυμνούν την επίσκεψη του Φαραώ στο Χάτναμπ, καθώς και σπίτια από πέτρα όπου έμεναν οι εργάτες του λατομείου.
«Η ομάδα ανέσκαψε τέσσερις λίθινες στήλες. Μία από τις στήλες παρουσιάζει μια απεικόνιση ενός όρθιου ατόμου, ενώ οι άλλες τρεις έχουν ασαφείς ιερατικές επιγραφές», αναφέρει ο Ρόλαντ Ένμαρτς από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Η ομάδα του εργάζεται στη διατήρηση των στηλών και των επιγραφών για μελλοντική μελέτη που θα δώσει οριστική απάντηση στο πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες.