Αγάλματα και χρυσά κοσμήματα ανακαλύφθηκαν σε χαμένη αρχαία πόλη στην Πελοπόννησο
Αμύθητους θησαυρούς έκρυβε η αρχαία πόλη των Ρυπών, έξω από το Αίγιο. Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι.
Ένα αρχαίο κτίριο και χρυσά κειμήλια αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη σε έναν χώρο κοντά στο Αίγιο, που πιστεύεται ότι ήταν οι αρχαίες Ρύπες, οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου, μια πόλη που αναφέρεται από τον Παυσανία.
Η ιστορία των αρχαίων Ρυπών
Οι Ρύπες (ή Ρύπαι ή Ρυπαίη) ήταν μια αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Πελασγούς, τους πρώτους Έλληνες, και αργότερα κατοικήθηκε από τους Ίωνες. Η πόλη καταστράφηκε και ερημώθηκε το 30 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Σύμφωνα με τον Παυσανία, βρισκόταν 30 στάδια μακριά από το Αίγιο.
Επίσης, το λιμάνι της πόλης ήταν ένας φυσικός κόλπος, γνωστός ως Ερινεός, που σήμερα λέγεται Λαμπίρι. Στον κόλπο αυτό, το 412 π.Χ., έγινε ναυμαχία μεταξύ αθηναϊκών και κορινθιακών τριήρεων.
Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πάτωμα ενός δημόσιου κτιρίου που χτίστηκε πριν το 300 π.Χ., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε μια βάση 16,80 μέτρων με κίονες κορινθιακού ρυθμού, σαν αυτούς που έχουν βρεθεί στο ιερό του Απόλλωνα στις Βάσσες, στην Οιχαλία της Μεσσηνίας. Το ύψος των κιόνων έφτανε τα 3 μέτρα.
Επιπλέον, κάτω από τα χαλάσματα βρέθηκαν τρία μαρμάρινα αγάλματα λιονταριών σε στάση ανάπαυσης και μια μαρμάρινη επιτύμβια κεφαλή νεαρού άνδρα. Όλα τα γλυπτά είναι σκαλισμένα σε πεντελικό μάρμαρο.
Τα χρυσά κειμήλια
Επιπλέον, στο εσωτερικό του κτιρίου βρέθηκαν και ερευνήθηκαν άθικτες ταφές σε κιβωτιόσχημους τάφους και μία σαρκοφάγος, οι οποίες απέδωσαν πολύτιμα κτερίσματα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Τα ευρήματα αυτά αποδίδονται σε μεταγενέστερη φάση της χρήσης του κτιρίου.
Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια με κεφαλές λιονταριών, ένα συμπαγές σκουλαρίκι που απεικονίζει έναν γυμνό φτερωτό Έρωτα με σκήπτρο στο δεξί του χέρι και στεφάνι στο αριστερό, ένα χρυσό περιδέραιο με τα άκρα του να καταλήγουν σε συμπαγείς προτομές λιονταριών, ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα χρυσό περσικό νόμισμα, ένας οβολός με χελώνα στη μία όψη, δύο σιδερένια κουμπιά περιτυλιγμένα με ύφασμα και μία σιδερένια στήλη.
Τα ευρήματα αυτά προδίδουν την ευημερία και την υψηλή κοινωνική θέση των κατοίκων. Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, καθώς θεωρείται ότι αυτά τα ευρήματα είναι μόνο η αρχή.