Μυστηριώδες φιδόμορφο ειδώλιο ηλικίας 7.000 ετών «πονοκεφαλιάζει» τους επιστήμονες
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φιδόμορφο ειδώλιο 7.000 ετών στο Κουβέιτ ενισχύοντας τη γνώση και το μυστήριο.
Μικρό γλυπτό που απεικονίζει μια μυστηριώδη μορφή ζωής ανακαλύφθηκε από αρχαιολογική ομάδα στην έρημο Αλ-Σουμπίγια (Βόρειο Κουβέιτ). Το γλυπτό αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός προϊστορικού πολιτισμού που άνθισε μεταξύ 5.500 και 4.900 π.Χ.
Κεφάλι ανθρώπου, μάτια φιδιού
Τα χαρακτηριστικά του γλυπτού είναι το επίμηκες πρόσωπο, η επίπεδη μύτη, το ανύπαρκτο στόμα και τα μάτια με σχισμοειδή κόρη και με αυτά κατατάσσεται στην κατηγορία των αγαλματιδίων που απεικονίζουν μορφές ανθρώπου-φιδιού. Τα αγαλματίδια αυτά είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού Ουμπάιντ.
Η χρησιμότητα των αγαλματιδίων δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανότατα είχαν «λατρευτική χρήση και συμβολική σημασία», εξηγεί ο αρχαιολόγος Πιοτρ Μπιελίνσκι.
Η σημασία του πολιτισμού Ουμπάιντ
Πολύ πριν οι Σουμέριοι αναπτύξουν αυτό που σήμερα θεωρείται ο πρώτος πολιτισμός, η κουλτούρα Ουμπάιντ έβαλε τα θεμέλιά του. Δίκτυα εμπορίου, συστήματα άρδευσης ακόμα και ναοί ξεπήδησαν από αυτό που είναι σήμερα το Ιράκ και το Κουβέιτ.
Η ανασκαφή στο σημείο όπου βρέθηκε το ειδώλιο (Bahra 1) έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά και κυρίως μια δομή που περιγράφεται ως λατρευτικό κτήριο. Παράλληλα έχει μία διαρρύθμιση που δεν είναι συνηθισμένη σε αυτή την περίοδο.
Η εύρεση ενός εργαστηρίου κεραμικών βοήθησε στο να λυθεί το μυστήριο της προέλευσης κεραμικών σκευών με τη χαρακτηριστική αδρή επιφάνεια με το κόκκινο χρώμα, που βρέθηκαν σε πολλά σημεία της περιοχής.
Το οικοσύστημα της περιοχής
Τόσο τα ειδώλια όσο και τα κεραμικά σκεύη περιέχουν φυτικά υλικά (παγιδευμένα στον πηλό) που βοηθούν τους επιστήμονες να καταλάβουν το οικοσύστημα της περιοχής πριν από 7.000 χρόνια.
«Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ίχνη άγριων φυτών όπως καλάμια, αλλά και κριθάρι και σιτάρι» λέει ο αρχαιοβοτανολόγος Ρόμαν Χοβσέπιαν. Οι μορφές πάνω στα σκεύη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι γυναικείες με κεφάλι πουλιού ή σαύρας. Δεν είναι γνωστό τι παριστάνουν αυτά τα φιδόμορφα ειδώλια, αλλά ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί σε σπίτια ή σε τάφους ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα.
Η ανακάλυψη αυτού του φιδόμορφου θραύσματος, στο πιο παλιό γνωστό κεραμοποιείο του πολιτισμού Ουμπάιντ επεκτείνει τις γνώσεις των αρχαιολόγων, αλλά και επιτείνει το μυστήριο γύρω από αυτόν τον πολιτισμό.