Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία; - Διατροφολόγος εξηγεί
Ένα συχνό ζήτημα το καλοκαίρι είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, σημείωσε ο ίδιος, καθώς ευπαθή τρόφιμα εκτίθενται επί ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Όλοι μας έχουμε λίγο-πολύ αναμνήσεις με τις οικογένειές μας να κάνουμε πικ νικ στην παραλία, με σπιτικό φαγητό που έχει φτιάξει η μαμά. Έτσι, μεγαλώνοντας δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κρατήσει αυτή τη συνήθεια και επιλέγουν να πάρουν μαζί τους φαγητό όταν πάνε για μπάνιο στη θάλασσα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα τρόφιμα που επιλέγουμε να πάρουμε μαζί μας για να απολαύσουμε δίπλα στο κύμα.
Ο διατροφολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί μιλώντας στο Action 24 ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία και ποιες τροφές είναι ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες.
«Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, γιατί συνηθίζουμε να παίρνουμε μαζί μας τρόφιμα που τα αφήνουμε εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και συνήθως για μεγάλα χρονικά διαστήματα» είπε αρχικά ο κύριος Παπαλαζάρου.
Και πρόσθεσε «Όταν παίρνουμε μαζί μας ψυγειάκι, κρατάμε σε χαμηλές θερμοκρασίες τα τρόφιμα, καθιστώντας τα έτσι πιο ασφαλή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν έχουμε μαζί μας τοστ, σαλάτες, γιαουρτάκια, αλλαντικά και τα κρατάμε για περισσότερο από μια ώρα σε θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η σαλμονέλα, που δημιουργούν γαστρεντερικού τύπου προβλήματα, όπως διάρροια, εμετούς» εξήγησε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κύριος Παπαλαζάρου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με την μαγιονέζα, η οποία όπως λέει ακόμα και αν μείνει για σύντομο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
«Όλα τα τρόφιμα, έχουν έναν πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών, ο οποίος αναπτύσσεται και γίνεται επικίνδυνος με βάσει δύο παραμέτρους, τον χρόνο και την ζέστη. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στην παραλία τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα να εκδηλωθούν αυτοί οι μικροοργανισμοί. Τα ψυγειάκια πρέπει να παραμένουν πάντα στη σκιά» είπε κλείνοντας ο κύριος Παπαλαζάρου.