Καύσωνας: Τι να φάτε και τι να αποφύγετε μέχρι να κοπάσει το «κύμα» ζέστης
Η σαλάτα, το κοτόπουλο, το αλκοόλ και η επίδρασή τους στον οργανισμό τις ημέρες του καύσωνα
Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες μέρες και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η επιλογή της κατάλληλης διατροφής μπορεί να είναι μία χρήσιμη «ασπίδα» στις επιπτώσεις της αφόρητης ζέστης.
Μιλώντας στο Action 24, η διατροφολόγος Ειρήνη Πασχαλλέρη απαντά καταφατικά και δίνει μία σειρά από συμβουλές για τη διατροφή που μπορούμε να ακολουθήσουμε τις μέρες που ο υδράργυρος χτυπά 40άρια.
Τι τρώμε στον καύσωνα
- Επιλέγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως λαχανικά και φρούτα. Τρώμε σίγουρα τρία με τέσσερα φρούτα την ημέρα και πολλές σαλάτες. Για παράδειγμα, η χωριάτικη είναι ένα πλήρες γεύμα για τον καύσωνα.
- Πίνουμε άφθονα υγρά. Δεν περιμένουμε να διψάσουμε. Τις μέρες του ισχυρού καύσωνα, οι ενήλικες καλό είναι να πίνουν 2 με 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.
- Τρώμε περισσότερο ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Εάν έχουμε χαμηλή πίεση, φροντίζουμε να τρώμε συχνά και λίγο. Ειδικά για όσους έχουν υπόταση, τις μέρες του καύσωνα ίσως χρειάζεται να βάλουν λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό.
Τι αποφεύγουμε στον καύσωνα
- Μειώνουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερο ζεσταινόμαστε.
- Αποφεύγουμε τις τροφές υψηλές σε λίπος, π.χ. ολόπαχα τυριά, κρέατα με λίπος.
- Δεν επιλέγουμε τηγανιτά φαγητά.
- Αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες και άλλα ποτά με καφεΐνη, γιατί αφυδατώνουν τον οργανισμό.
- Μειώνουμε το αλκοόλ.