Νέα μελέτη: Πάνω από 900 καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης
Πάνω από 900 χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνος του μαστού, όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, εντοπίζει 921 χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ διαπιστώνει ότι το 90% αυτών των ουσιών εμπεριέχεται σε καθημερινά προϊόντα των καταναλωτών, όπως τρόφιμα, ποτά, φυτοφάρμακα, φάρμακα, αλλά και σε χώρους εργασίας.
Ειδικότερα, ο κατάλογος περιλαμβάνει ουσίες όπως τα parabens και οι φθαλικές ενώσεις, που συναντάμε συχνά σε καλλυντικά , όπως προϊόντα μακιγιάζ, δέρματος και μαλλιών, αλλά και άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα και παρασιτοκτόνα.
Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν χημικά ισιωτικά μαλλιών περισσότερες από έξι φορές το χρόνο είχαν περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτό το προϊόν.
Τέτοια προϊόντα περιέχουν συνήθως μία ή περισσότερες από τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στη νέα μελέτη.
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο σε έγχρωμες γυναίκες τείνουν να είναι πιο τοξικά και είναι πιο πιθανό να περιέχουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Για τη διεξαγωγή της νέας μελέτης, ερευνητές στο Silent Spring Institute, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τον γρήγορο εντοπισμό χημικών ενώσεων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τις αναγνωρίσουμε ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν και να μειωθούν», δήλωσε η Τζένιφερ Κέι, ερευνήτρια στο Silent Spring Institute και επικεφαλής της μελέτης, στο Environmental Health News.
Εντοπισμός των επικίνδυνων ουσιών
Ιστορικά, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει μελέτες σε ζώα, για να διερευνήσουν εάν οι χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού σε ποντίκια, μπορούν να κάνουν το ίδιο σε ανθρώπους. Οι μελέτες αυτές όμως είναι αργές και δαπανηρές.
Το 2016, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δημοσίευσε μια μελέτη-ορόσημο που περιγράφει 10 τρόπους με τους οποίους οι καρκινογόνες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Από τότε, οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να εργάζονται για τον εντοπισμό χημικών ουσιών που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά ως έναν ταχύτερο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο, για να προσδιορίσουν εάν η έκθεση σε αυτά είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Αυτό που είναι μοναδικό στη δική μας προσέγγιση είναι ότι αναγνωρίσαμε πως οι επικίνδυνες για καρκίνο ουσίες τείνουν να αυξάνουν την ορμονική δραστηριότητα, εξήγησε η Τζένιφερ Κέι.
Η Κέι και η ομάδα της έψαξαν ειδικά για χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τους υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού και για χημικές ουσίες που προκαλούν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα ή προγεστερόνη, και οι δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Περισσότερες από τις μισές χημικές ουσίες στη λίστα τους, προκαλούν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα ή προγεστερόνη και περίπου το ένα τρίτο ενεργοποιούν τον υποδοχέα οιστρογόνου. Επιπλέον 278 από τις χημικές ουσίες της λίστας έχουν βρεθεί στο παρελθόν ότι προκαλούν όγκους του μαστού σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα.
Οι κίνδυνοι για τα παιδιά
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η έκθεση των παιδιών σε αυτές τις ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή τους, ενώ μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες αρνητικών αποτελεσμάτων για πολλές γενιές γυναικών.
Πολλές από τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στη μελέτη είναι κοινές σε προϊόντα για παιδιά.
«Η έκθεση των παιδιών σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί σε μικρότερες ηλικίες τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα», είπε η Κέι.
Αναζήτηση τρόπων προστασίας
Ελλείψει ουσιαστικών κανονισμών, πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει πόρους ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αποφύγουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Στόχος των επιστημόνων που έφεραν εις πέρας τη μελέτη είναι η μέθοδος που υπέδειξαν, να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο χημικών επικίνδυνων και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως επίσης να καταγραφούν οι επίμαχες ουσίες από τους αρμόδιους φορείς.
«Τώρα έχουμε εντοπίσει εκατοντάδες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», είπε η επικεφαλής της μελέτης, Τζένιφερ Κέι.
«Εργαζόμαστε ενεργά για να 'μεταφράσουμε' αυτή τη μελέτη προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ρυθμιστικούς φορείς, επιδημιολόγους και ερευνητές του καρκίνου, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού», σημείωσε.