«Επανάσταση» στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα από το ΜΙΤ
Μια νέα σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να φέρει «επανάσταση» στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, ήρθε στο φως από επιστήμονες του MIT στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Interesting Engineering, με τη χρήση κατάλληλων νανοσωματιδίων τα οποία εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με εισπνοή και αποβάλλονται στα ούρα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη δυνατότητα να ανιχνεύονται έγκαιρα τα καρκινικά κύτταρα στον πνεύμονα.
«Σε όλο τον κόσμο, ο καρκίνος θα γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, αναδεικνύει ότι προκαλείται από τη ρύπανση και το κάπνισμα, επομένως γνωρίζουμε ότι αυτά είναι περιβάλλοντα όπου η πρόσβαση σε αυτό το είδος της τεχνολογίας θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο», η Σαντζίτα Μπάτια, καθηγήτρια Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ.
Σημειώνεται ότι η καινοτομία αυτή αποτελεί μεγάλη υπόσχεση, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες η προσβασιμότητα σε σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT) είναι περιορισμένη.
Πώς λειτουργεί
Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν τη δυνατότητα χρήσης νανοαισθητήρων που χορηγούνται μέσω εισπνευστήρων ή νεφελοποιητών.
Οι νανοαισθητήρες αποσκοπούν στον εντοπισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Κατασκευασμένοι από πολυμερή νανοσωματίδια επικαλυμμένα με έναν αναμεταδότη, όπως ένας γραμμωτός κώδικας DNA, οι αισθητήρες αυτοί υφίστανται διάσπαση από το σωματίδιο όταν συναντούν ένζυμα πρωτεάσης, που συνήθως υπερδραστηριοποιούνται στους όγκους. Τελικά, αυτοί οι μεταφορείς συσσωρεύονται στα ούρα και αποβάλλονται από το σώμα.
Οι ερευνητές επινόησαν μια δοκιμασία πλευρικής ροής σε μια χάρτινη λωρίδα για την ανίχνευση αυτών των γραμμωτών κωδικών.
Κατά την ταυτοποίηση αυτών των πρωτεϊνών, οι αισθητήρες εκπέμπουν ένα ξεχωριστό σήμα που συσσωρεύεται στα ούρα, εύκολα ανιχνεύσιμο με τη χρήση μιας απλής χάρτινης λωρίδας.
Αποτελέσματα σε 20 λεπτά
Στη μέθοδό τους, οι ερευνητές επιδίωξαν την απλότητα και την προσβασιμότητα. Τα αποτελέσματα μπορούν να επανεξεταστούν περίπου 20 λεπτά μετά τη συλλογή του δείγματος ούρων.
Αυτή η διαγνωστική τεχνολογία ήταν σε θέση να αναγνωρίσει καρκίνους του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, σε δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που διαμόρφωσαν όγκους στους πνεύμονες, παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στον άνθρωπο.
Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των αισθητήρων χρησιμοποιώντας δείγματα ανθρώπινης βιοψίας στις επόμενες φάσεις. Σκοπεύουν επίσης να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, παρέχοντας γρήγορα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μιας μόνο επίσκεψης.
«Η ιδέα θα ήταν να έρθετε (σ.σ. σε μια εξέταση) και μετά να λάβετε μια απάντηση για το εάν χρειάζεστε μια επαναληπτική εξέταση ή όχι. Θα μπορούσαμε να βάλουμε ασθενείς που έχουν πρώιμες βλάβες στο σύστημα, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε εγχείρηση ή να λάβουν φάρμακα που σώζουν ζωές», τονίζει η Σαντζίτα Μπάτια από το MIT.