Νέα έρευνα: Οι έφηβοι με περισσότερα αδέλφια, έχουν χειρότερη ψυχική υγεία
Όσο περισσότερα αδέλφια έχεις, τόσο χειρότερο αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό στην ψυχική σου υγεία, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ και Κίνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, μελέτη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και την Κίνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ανήκαν σε οικογένεις με περισσότερα αδέλφια είχαν ελαφρώς χειρότερη ψυχική υγεία από τα παιδιά σε μικρότερες οικογένειες. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε σε οικογένειες με πολλά παιδιά που γεννήθηκαν με διαφορά μικρότερη του ενός έτους.
Ο Doug Downey, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, σημείωσε πως η μέχρι τώρα μελέτη στο πεδίο αποκάλυψε μια μικτή εικόνα θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά που είχαν περισσότερα αδέλφια και πρόσθεσε ότι τα τελευταία αυτά αποτελέσματα «δεν ήταν δεδομένα».
Οι ερευνητές ρώτησαν 9.100 μαθητές στις ΗΠΑ και 9.400 στην Κίνα, με μέση ηλικία 14 ετών, κάνοντάς τους μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ψυχική τους υγεία, αν και το συγκεκριμένο περιεχόμενο των ερωτήσεων διέφερε μεταξύ των χωρών.
Στην Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι χωρίς αδέρφια τα πήγαιναν καλύτερα με την ψυχική τους υγεία.
Το ίδιο και στις ΗΠΑ, για παιδιά που δεν είχαν αδέρφια ή είχαν μόνο ένα.
Συνολικά, η ψυχική υγεία ήταν χειρότερη όσο περισσότερα αδέρφια είχαν οι έφηβοι, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στους εφήβους με μεγαλύτερα σε ηλικία αδέρφια, σε κοντινή ηλικία όμως μεταξύ τους.
Ο Downey και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν στο Journal of Family Issues, ότι τα ευρήματα μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική της «διάχυσης πόρων».
«Αν σκεφτείτε τους πόρους των γονιών όπως μια πίτα, ένα παιδί σημαίνει ότι παίρνει όλη την πίτα», σημειώνει ο Downey. «Αλλά όταν ‘προσθέσουμε’ περισσότερα αδέρφια, κάθε παιδί λαμβάνει λιγότερους πόρους και προσοχή από τους γονείς και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία». Το ότι οι έφηβοι τα πήγαιναν χειρότερα όταν τα αδέρφια τους ήταν στην ίδια περίπου ηλικία επιβεβαιώνει αυτήν την υπόθεση, εκτιμούν οι ερευνητές.
Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, οι έφηβοι με την καλύτερη ψυχική υγεία προέρχονταν από οικογένειες με καλύτερα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Στις ΗΠΑ, αυτές ήταν συχνά οικογένειες με μόνο ένα ή δύο παιδιά.
Στην Κίνα, ήταν οι οικογένειες με ένα παιδί. Σύμφωνα με την πολιτική της Κίνας για το «ένα παιδί», περίπου το ένα τρίτο των παιδιών στην Κίνα είναι μοναχοπαίδια, σε σύγκριση με το 12,6% των παιδιών των ΗΠΑ.
Καθώς η αντίληψη για την «οικογένεια του ενός παιδιού» ενισχύεται στο χρόνο, οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο αυτής της κατάστασης.
Προηγούμενη εργασία του Downey έδειξε ότι τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια τα πήγαιναν καλύτερα με τα άλλα παιδιά στο νηπιαγωγείο, ενώ επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν διαζύγιο στην ενήλικη ζωή τους, ίσως επειδή είχαν ήδη κάποια εμπειρία στη διαχείριση των στενών σχέσεων.
Ακόμα, μια μελέτη του 2016 σε περισσότερα από 100.000 παιδιά από τη Νορβηγία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, σε οικογένειες με περισσότερα αδέλφια, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία.