Πανικός στην Αυστραλία για την έξαρση των θανατηφόρων αραχνών funnel-web
To Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας ζητά από τους πολίτες να τις μαζέψουν για την παραγωγή αντίδοτου.
Καθώς η άνοιξη στο Νότιο Ημισφαίριο φτάνει στο τέλος της και έρχεται ο χειμώνας, αυξάνεται ο κίνδυνος από τις δηλητηριώδεις αράχνες funnel-web, που μπαίνουν στο στάδιο της αναπαραγωγής. Το Πάρκο Ερπετών στην Αυστραλία, το μόνο που συλλέγει το δηλητήριο αυτών των αραχνών για την παραγωγή αντίδοτου, ζητά από τους πολίτες να αιχμαλωτίσουν τις αράχνες και να τις παραδώσουν στους υπεύθυνους.
Γιατί σήμανε συναγερμός
Ο συνδυασμός ζέστης και βροχών ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των αραχνών. Τα αρσενικά «οργώνουν» τη γη ψάχνοντας να ζευγαρώσουν. Ειδικοί αραχνολόγοι δίνουν οδηγίες στους πολίτες πώς να μαζέψουν τον σάκο των αυγών των μητέρων με ένα κουτάλι και ένα γυάλινο δοχείο. Οι αράχνες δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν στο γυάλινο δοχείο, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συλλάβει κάποιος τις αράχνες και να τις παραδώσει στα σημεία συλλογής του Πάρκου.
Η υπερμεγέθης Atrax robustus είναι και η πιο επικίνδυνη
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την Atrax robustus, τη δηλητηριώδη αράχνη του Σίδνεϊ, το οποίο είναι ένα από τα 36 είδη της οικογένειας Atracidae. Το κοινό της όνομα, funnel-web, προέρχεται από το σχήμα του ιστού που μοιάζει με σωλήνα. Οι αρσενικές Atrax robustus είναι υπεύθυνες για 13 θανάτους και θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες.
Μπορεί να σκοτώσουν σε 15 λεπτά
Το 1981, ωστόσο, βρέθηκε το αντίδοτο στο δηλητήριο της A. robustus και δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από τότε. Ωστόσο, η παραγωγή του αντίδοτου απαιτεί συλλογή του δηλητηρίου, που πρέπει να χορηγείται να γίνει πολύ άμεσα. Οι αράχνες αυτές είναι ικανές να σκοτώσουν σε 15 λεπτά.
Προς το παρόν, το πάρκο έχει 2.000 άτομα που «αρμέγονται» σε τακτική βάση. Η διατήρηση, όμως, ενός τόσο μεγάλου αριθμού απαιτεί τη συνδρομή του κοινού, αφού ένα φιαλίδιο αντιδότου χρειάζονται 150 αράχνες, όσες περίπου περιέχονται σε έναν σάκο με αυγά.
Η συλλογή του δηλητηρίου
Το «άρμεγμα» των αραχνών απαιτεί πολλή προσοχή και επιδέξια χέρια. Με μια γυάλινη πιπέτα και μία φούσκα, οι ειδικοί φέρνουν την αράχνη σε αμυντική θέση και αποκαλύπτουν τους κυνόδοντές της. Αμέσως τρέχουν σταγονίδια δηλητηρίου, τα οποία απορροφώνται με την πιπέτα. Το δηλητήριο που συλλέγεται αποστέλλεται άμεσα σε φαρμακευτική εταιρεία για να παραχθεί το αντίδοτο. Η παραγωγή των αντισωμάτων γίνεται με ενέσεις σε κουνέλια.
Το Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας συνιστά σε όποιον δαγκωθεί από την αράχνη να βάλει έναν επίδεσμο και να πάει στο νοσοκομείο αμέσως. Επιπλέον, οι κάτοικοι θα πρέπει να ελέγχουν το σπίτι και τον κήπο τους τακτικά, γιατί οι αράχνες ελλοχεύουν στο χώμα, κάτω από φύλλα και κλαδιά, σε παπούτσια κ.α.