Tαραντούλα-μυστήριο ανακαλύφθηκε στην Κούβα
Πιο μεγάλη, πιο τριχωτή και με περισσότερα «τατουάζ» από τα «ξαδέρφια» της, η Trichopelma grande πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.
Η Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα είναι φυσικά εργαστήρια για τη μελέτη της εξέλιξης και της δημιουργίας ειδών. Πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν μια ενιαία γεωγραφική περιοχή και στη συνέχεια χωρίστηκαν, δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διαφοροποίηση των ειδών που διαβιούσαν σε αυτές. Με τη γεωγραφική και γενετική απομόνωση, κάθε ομάδα ανέπτυξε τις δικές της μεταλλάξεις και τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.
Τριχωτά πέλματα και αφύσικο μέγεθος
Γι’ αυτό πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες οι ταραντούλες του γένους Trichopelma. Όπως λέει και το «επώνυμό» τους, έχουν τριχωτά πόδια. Ωστόσο, η Trichopelma grande, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural History, έχει αφύσικο μέγεθος και τριχοφυΐα, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών.
Ο Δρ Ντέιβιντ Ορτίθ από το Πανεπιστήμιο του Μάσαρυκ και η Βαλερί Φονσέκα από τη Ζωολογική Εταιρεία της Κούβας πραγματοποίησαν γενετικές μελέτες σε ειδικά τμήματα του DNA που ονομάζονται υπερ-συντηρητικά στοιχεία (αλλάζουν πολύ αργά) και επιτρέπουν τη σύγκριση για τον προσδιορισμό των ειδών.
Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, η Trichopelma grande είναι συγγενής με την Trichopelma laselva της Κόστα Ρίκα, αλλά παρουσιάζει πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Tα αρσενικά έχουν πολύ έντονο τρίχωμα από το μέσο του ποδιού και κάτω. Ποιο είναι το μυστήριο; Τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται κυρίως σε είδη που ζουν σε δέντρα και όχι στο έδαφος, όπως η T. grande.
Επιπρόσθετα, αυτή η ταραντούλα έχει στίγματα και καφέ ταινίες στο σώμα και καλύπτεται από έναν τριχωτό μανδύα στο πάνω μέρος του σώματος. Το κεφάλι της, επίσης, είναι συγκριτικά μεγαλύτερο, κάτι που της δίνει τρομακτική όψη. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τι εξυπηρετεί ο χρωματισμός και το μεγάλο κεφάλι.
Καθώς έχουν βρεθεί πολύ λίγα άτομα, η Trichopelma grande έχει χαρακτηριστεί ήδη ως απειλούμενο είδος.