Οκτώ μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας
Το ξέρατε ότι δεν πρέπει απαραίτητα να αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά;
Μέχρι πρόσφατα, οι διατροφικές οδηγίες συνέστηναν να αποφεύγουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών και τα γαλακτοκομικά πλήρους λιπαρά. Αντίθετα, προτείνονταν προϊόντα χωρίς λιπαρά για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να χάσουμε βάρος. Αυτή η προσέγγιση βασιζόταν στην πεποίθηση ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε κίνδυνο ασθενειών. Ωστόσο, οι σύγχρονες μελέτες έχουν καταρρίψει αυτή τη θεωρία, αν και οι μύθοι γύρω από τη χοληστερόλη και το λίπος εξακολουθούν να κυριαρχούν. Όπως αναφέρει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος, η παρανόηση για τα "κακά" λιπαρά εξακολουθεί να επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές του κοινού.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί μύθοι που εξακολουθούν να κυκλοφορούν;
Η κατανάλωση λίπους οδηγεί σε αύξηση βάρους: Αν και η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η σωστή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν προκαλεί απαραίτητα αύξηση βάρους. Αντιθέτως, όταν ακολουθείται μια δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες, η κατανάλωση λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, διατροφικές συνήθειες όπως οι κετογονικές δίαιτες, που είναι πλούσιες σε λιπαρά, προάγουν την απώλεια βάρους. Βέβαια, η ποιότητα των λιπαρών είναι εξαιρετικά σημαντική. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως fast food και τηγανητά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Διαβάστε περισσότερα για τους μύθους σχετικά με τα ζωικά λίπη.