Ο γάμος κάνει καλό στην ψυχική υγεία; - Μελέτη αποκαλύπτει πώς ο σύζυγος επηρεάζει την ευτυχία
Μελέτη αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα τα βάσανα τα έχουν οι εργένηδες, αφού οι παντρεμένοι δεν έχουν μόνο... ψυχή, αλλά και ευημερία.
Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν... Και η κουλούρα μπαίνει, όπως και η βέρα στο δεξί... Και κάποιοι λένε ότι τότε αρχίζουν τα... βάσανα. Είναι όμως πράγματι έτσι;
Μελέτη αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα τα βάσανα τα έχουν οι εργένηδες, αφού οι παντρεμένοι δεν έχουν μόνο... ψυχή, αλλά και ευημερία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, οι singles ανά τον πλανήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας από τους συνομηλίκους τους που είναι παντρεμένοι.
«Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα ανύπαντρα άτομα είχαν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης από τους παντρεμένους συνομήλικούς τους σε όλες τις χώρες», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Cuicui Wang από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανέλυσε δεδομένα από 106.556 συμμετέχοντες σε επτά χώρες -ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιρλανδία, Κορέα, Κίνα και Ινδονησία- για να προσδιορίσει τη συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της οικογενειακής κατάστασης.
Η κατάθλιψη, που θεωρείται μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, έχει επί του παρόντος εκτιμώμενο επιπολασμό 5% μεταξύ των ενηλίκων παγκοσμίως, ενώ η επιζήμια εξάπλωσή του είναι πιθανό να αυξηθεί σε πάνω από 10% έως το 2025.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άγαμοι έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από τους παντρεμένους.
Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι οι χήρες διατρέχουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, ενώ οι διαζευγμένοι έχουν 99% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τους ευτυχισμένους παντρεμένους.
Ο γάμος προσφέρει μακροζωία
Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Global Epidemiology αποκάλυψαν ότι ο γάμος συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας κατά 1/3 στις γυναίκες.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ακόμη και οι δυστυχισμένοι παντρεμένοι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία από τους εργένηδες.
«Οι συζυγικές σχέσεις σχετίζονται αντιστρόφως με τα επίπεδα HbA1c, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις της συζυγικής υποστήριξης ή καταπόνησης», είπαν οι ερευνητές, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση -είτε είναι στα... φόρτε της, είτε έχει ατονήσει- διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η Wang και οι συνεργάτες της πρόσθεσαν ότι τα οφέλη του γάμου στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν ενισχυμένη πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, κοινωνική υποστήριξη και θετική επιρροή των συζύγων στην ψυχική ευημερία του συντρόφου.
«Καμπανάκι» για τους εργένηδες
Για τους εργένηδες ωστόσο, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν υψηλότερος για τους κατοίκους των δυτικών χωρών -όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία- σε σχέση με εκείνους στις χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ινδονησία.
Σύμφωνα με την έρευνα ωστόσο, η πρόσληψη αλκοόλ αύξησε αργότερα τους κινδύνους συμπτωμάτων κατάθλιψης μεταξύ των ανύπαντρων, χήρων και χωρισμένων Κινέζων, Κορεατών και Μεξικανών συμμετεχόντων.
Παρά τα αποτελέσματα της μελέτης, η γηραιότερη εν ζωή πολίτης της Νέας Υόρκης είπε πρόσφατα στην New York Post ότι το να παραμένει ανύπαντρη και... ωραία είναι το κλειδί για τη μακροζωία της.
«Γι' αυτό ζω. Γι' αυτό είμαι εντάξει. Γιατί δεν παντρεύτηκα», είπε η Louise Jean Signore από το Μπρονξ, λίγο πριν γιορτάσει τα 112α γενέθλιά της τον Αύγουστο. «Ούτε γάμο, ούτε παιδιά. Προτιμώ να είμαι ελεύθερη».