Οι έφηβοι που περνούν 4 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη κινδυνεύουν με άγχος και κατάθλιψη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνει συσχέτιση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του άγχους και της κατάθλιψης.
Οι έφηβοι που περνούν τέσσερις ή περισσότερες ώρες μπροστά στην οθόνη καθημερινά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ.
Τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που περνούσαν 4 ώρες ή περισσότερο ημερησίως μπροστά από μια οθόνη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ψυχικά. Το 22,8% των συμμετεχόντων είχε 3 ώρες ημερήσιο χρόνο οθόνης, το 17,8% είχε 2 ώρες , το 6,1% είχε 1 ώρα και μόνο το 3% είχε λιγότερο από 1 ώρα.
Οι έφηβοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στην οθόνη κατά τη διάρκεια μιας τυπικής καθημερινής ημέρας, εξαιρουμένου του χρόνου που αφιερώνουν στη σχολική εργασία, σημείωσαν οι ερευνητές.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου 1 στους 4 έφηβους που ανέφεραν 4 ή περισσότερες ώρες ημερήσιου χρόνου οθόνης παρουσίασαν συμπτώματα άγχους (27,1%) ή κατάθλιψης (25,9%) τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά για τους εφήβους που είχαν λιγότερο από 4 ώρες ημερήσιο χρόνο οθόνης, με 12,3% να εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και 9,5% συμπτώματα κατάθλιψης.
«Μελέτες σαν αυτές δείχνουν την πραγματική έκταση του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά μας στις οθόνες και τις ανησυχητικές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευημερία», δήλωσε στο CBS News η Δρ. Neha Chaudhary, ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Η Δρ. Chaudhary συμπλήρωσε ότι έχει δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στα επίπεδα στρες, στο άγχος και στην κατάθλιψη σε παιδιά και γονείς με τους οποίους συνεργάστηκε.
Και ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνει συσχέτιση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του άγχους και της κατάθλιψης, οι λόγοι πίσω από αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκοι, ανέφερε.
«Με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τη συνεχή κοινωνική σύγκριση, όπως το να θέλουμε πράγματα που έχουν ή κάνουν οι άλλοι, με το να ψάχνουμε συνεχώς για επικύρωση, καθώς και με τις επιπτώσεις στην εικόνα του σώματός μας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο χρόνος που περνάμε στα social media συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους, ελπίζοντας να βρουν σύνδεση, επικύρωση ή μερικές φορές ακόμη και μια απόσπαση της προσοχής», εξήγησε η ψυχίατρος.
Ακόμη και οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν στους έφηβους να προσέχουν την καθημερινή χρήση της οθόνης, αλλά σημειώστε ότι ο «χρόνος οθόνης» μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζουν την κοινωνική σύνδεση ή τη δημιουργικότητα.
Γι' αυτό η Chaudhary αποκαλεί την τεχνολογία το «δίκοπο μαχαίρι» της γενιάς μας.
«Ενώ κάποιοι μπορεί να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη και σύνδεση που τους βοηθά να αισθάνονται καλύτερα, όπως είναι σε θέση να βρουν κοινότητες στις οποίες διαφορετικά μπορεί να μην είχαν πρόσβαση, πολλοί καταλήγουν να αισθάνονται χειρότερα ή εξίσου άσχημα. Η πρόκληση για τους γονείς και τα παιδιά είναι πώς να το εξισορροπήσουμε ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη χωρίς να θυσιάσουμε την ψυχική μας υγεία».
Ενώ οι χρόνοι οθόνης ήταν ως επί το πλείστον ίσοι μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην τελευταία έκθεση, οι μαύροι έφηβοι και όσοι ζούσαν σε μητροπολιτικές περιοχές ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερες από 4 ώρες ημερήσιου χρόνου οθόνης από άλλες ομάδες.
«Καθώς η τεχνολογία και οι οθόνες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, η επιρροή τους στη ζωή των παιδιών αλλάζει, καθιστώντας όλο και πιο σημαντικό να διευρύνουμε την κατανόησή μας για τα πρότυπα χρήσης του χρόνου οθόνης συνολικά και μεταξύ επιλεγμένων υποομάδων», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.