Οι βρύσες του μπάνιου και οι οδοντόβουρτσες είναι γεμάτες ιούς. Τι πρέπει να κάνετε.
Επιστήμονες βρήκαν πάνω σε στόμια βρυσών περισσότερους από 600 ιούς.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Frontiers in Microbiomes αναφέρεται ότι ένας τεράστιος αριθμός ιών, μέχρι πρότινος άγνωστων στην επιστήμη, διαβιεί στα στόμια των βρυσών και στις τρίχες της οδοντόβουρτσας. Η υγρασία είναι ο λόγος που αυτά τα σημεία βρίθουν βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν ιούς. Μικρόβια υπάρχουν σε όλα τα σημεία του σπιτιού και φαίνεται ότι, όσο και να καθαριστούν, επιβιώνουν και αναπτύσσονται. Αυτός είναι ο λόγος που οι οδοντίατροι συνιστούν τον καλό καθαρισμό του μπάνιου και τη συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας.
Ιοί για τους οποίους δεν ξέρουμε τίποτα
Ωστόσο, ένα ποσοστό έκθεσης σε αυτά τα μικρόβια είναι αδύνατον να αποφευχθεί. Η Έρικα Χάρτμαν, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο Northwestern, εξηγεί ότι «βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους ξέρουμε ελάχιστα και κάποιους που δεν τους έχουμε ξαναδεί. Είναι συναρπαστικό πόση βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας». Υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο είδη μικροβίων στον πλανήτη και το 99,9% είναι άγνωστο. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι τα μικροβιακά είδη είναι της τάξης των εκατομμυρίων.
Οι επιστήμονες πλέον εξετάζουν δείγματα από τα πιο απίθανα μέρη, όπως τον πυθμένα πολύ βαθιών ωκεανών, αλλά η Χάρτμαν δοκίμασε κάτι πολύ πιο προσιτό. Το ενδιαφέρον της ξεκίνησε όταν διάβασε μελέτες που διαπιστώνουν τη διασπορά μικροβίων όταν τραβάμε το καζανάκι. «Το πρότζεκτ ξεκίνησε από περιέργεια», περιγράφει η Χάρτμαν. «Θέλαμε να μάθουμε ποια μικρόβια υπάρχουν στο σπίτι μας. Τα βακτήρια είναι δύσκολο να επιζήσουν σε επιφάνειες όπως οι τοίχοι, γιατί προτιμούν περιβάλλοντα με νερό. Και πού υπάρχει νερό; Στα στόμια των βρυσών και στις οδοντόβουρτσες».
Τι λένε οι μελέτες DNA
Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές μελέτησαν το DNA των μικροβιακών κοινοτήτων σε 96 μπαταρίες μπάνιου και 34 οδοντόβουρτσες. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης ήταν ένας μεγάλος αριθμός βακτηριοφάγων (ιών που προσβάλλουν βακτήρια και αναπαράγονται σε αυτά). Οι βακτηριοφάγοι προσβάλλουν ακόμα και μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις του αναπνευστικού, λέπρα και φυματίωση. «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», λέει η Χάρτμαν, «στην αντιμετώπιση των παθογόνων στο μπάνιο».
Επίσης, βρήκαν κοινότητες ιών που δεν έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τους. Οι οδοντόβουρτσες έχουν περισσότερη ποικιλία ιών από τις μπαταρίες. Επίσης, οι ιοί στις οδοντόβουρτσες προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα, ενώ κάποιοι ιοί στις μπαταρίες ήταν ίδιοι με αυτούς στο νερό της ύδρευσης. Ωστόσο, η Χάρτμαν είναι καθησυχαστική: «Τα μικρόβια είναι παντού και η πλειονότητα δεν προκαλεί ασθένειες. Όσο περισσότερα χημικά χρησιμοποιούμε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται και τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζονται».